Irak’ta anayasal olarak Kürtlere ayrılan cumhurbaşkanlığı makamına Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından aday gösterilen isim de belli oldu.

KDP, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski Başkanlık Divanı Başkanı olan Fuad Hüseyin’i aday gösterdi.

Hüseyin’in adaylığı, IKBY’nin eski başkanı olan Mesud Barzani tarafından açıklandı. Barzani, eski sağ kolu olan Hüseyin’in KDP adayı olacağını resmi internet sitesinden şu ifadelerle duyurdu: “Partim, cumhurbaşkanı adayını belirleme görevini bana verdi. Fuad Hüseyin’i yeteneği nedeniyle cumhurbaşkanı adayı gösterdim.”

Barzani, Kürtlerin ortak bir aday çıkarmayı arzulamalarına rağmen bunun gerçekleşmediğini de ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Irak’ta Saddam Hüseyin’in 2003’te devrilmesi sonrasında yazılan yeni anayasa uyarınca cumhurbaşkanlığı Kürtlere, başbakanlık Şiilere, meclis başkanlığı da Sünnilere veriliyor. O tarihten bugüne dek cumhurbaşkanlığı görevini hep KYB’nin adayı üstlenmiş; Celal Talabani iki dönem, Fuad Masum bir dönem bu koltukta kalmıştı.

KDP ise 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından yeni cumhurbaşkanı adaylarının da belirlenmesi beklenirken, KYB’nin adayını kabul etmeyeceklerini ve kendi adaylarını göstereceklerini duyurmultu. KDP ise geçen hafta Berhem Salih’i aday gösterdi. Kürdistan’ın üçüncü büyük partisi Gorran (Değişim) Hareketi ise eski genel sekreter yardımcısı Sarwa Abdul Wahid’in adaylığını açıkladı.

Bu anlaşmazlık sırasında da Irak meclisi, 25 Eylül’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimini dün açıklanan bir kararla belirsiz bir tarihe ertelemişti.

Kaynak: Duvar