Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Toroslar’da yapımı süren Hükümet Konağı, mimarisi ve maliyeti ile tartışmaları da beraberinde getirdi. Dış görünüşü ile Ak Saray’ı andıran yeni Hükümet Konağı’nın maliyeti yaklaşık 8 milyon TL. DeNur İnşaat ortaklığı ile Haziran 2013’te yapımına başlanan konağın teslimi ise Temmuz 2015’te gerçekleşecek.

Toroslar’da yapımına Temmuz 2013’te başlanan ve Haziran 2015’te teslimi düşünülen yeni Hükümet Konağı dış mimarisi ile 1,3 milyar liraya mal olan Ak Saray’a benzetildi. Ancak Konağın yapımında kullanılan malzemeler ve ortaya çıkan maliyet, benzerliğin sadece mimari ile sınırlı kalmadığını gösterdi.

OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ

Konağın yapımı ile ilgili Demokrat Haber'e konuşan şantiye şefi ve aynı zamanda inşaat mühendisi Gökhan Emre Çıtak, konağın yapımında Selçuklu-Osmanlı erken dönem mimarisi kullandığını söyledi. Dış cephede kullanılan mekanik montaj taş kaplamaları ile konağa Osmanlı dönemi mimarisi havası katılmak istendiğini vurgulayan Çıktak, kullanılan taşların Afyon traverterlerinden oluştuğunu belirtti.

ÇİNİLERİN METRE KARAESİ BİN LİRA, TOPLAM MALİYET 7,5 - 8 MİLYON

Çıtak, dış mimaride kullanılan orijinal İzmir çinilerinin ise metre karesinin yaklaşık bin liraya mal olduğunu dile getirdi.

Zemin katla birlikte 5 katlı Hükümet Konağının KDV ve yüzde 10’luk taahhütlü artışla birlikte yaklaşık 7 buçuk 8 milyonu bulacağını kaydetti.

İnşaat ortaklarından Nursa İnşaat Yetkilisi İbrahim Akbay da, Konağın KDV Hariç 7 buçuk milyon lira tutacağını ve makine üretimi olan çinilerin fiyatlarının ortalama bin üç yüz lira civarında olacağını söyledi.

"MALİYET DÜŞÜNDÜRÜCÜ"

Konuyla ilgili görüş aldığımız İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selim Tulumtaş, bin 450 metrekarelik bir hükümet konağının bu maliyete sahip olmasının düşündürücü olduğunun altını çizdi. Tulumtaş, “Zira Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 6 Mayıs 2014 tarihli ve 28992 sayılı Resmi Gazete'de yayınlattığı Yapı Yaklaşık Maliyet ödeneğinde idari binalara verdiği ödenek metre kare başına 680 lira. Dolayısıyla Kaymakamlık Binası için en fazla 989 bin lira ödenmesi gerekirdi. Oysaki KDV hariç 7 buçuk milyon lira ödendiğini görüyoruz” diye konuştu.

ÇİNİ USTASI: ÇİNİLER EL YAPIMIYSA FİYATI BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLİR

Konağın dış mimarisinde kullanılacak ve metrekare maliyeti bin lira olarak belirtilen çinilerle ilgili görüşlerine başvurduğumuz çini ustası ve aynı zamanda çini imalat-monte firma sahibi Siyami Adlım şunları söyledi “Bir çininin metrekaresi makine üretimi ise ortalama 60 lira ile 100 lira arasında değişir. El işçiliği ise fiyatı bin liraya kadar çıkabilir”