Soner Aydın / Demokrat Haber

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin birinci yıldönümünde ülkenin birçok noktasında olduğu gibi Mersin'de de emekçiler sokağa çıkıp katliamda yaşamını yitiren maden işçilerini anarak, katliamda sorumlulukları bulunanlara tepki gösterdi.

“KAR HIRSI FACİA GETİRDİ”

Mersin'de ilk olarak HDP Mersin İl Örgütü, Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın yıldönümüne ilişkin sabah saatlerinde parti il binası önünde bir açıklama yaptı. "Soma'yı unutmadık unutturmayacağız, sorumlulardan hesap soracağız" pankartının açıldığı anmaya çok sayıda partili ve milletvekili adayı katıldı.

"Soma'nın katili AKP", "Katil AKP hesap verecek", "Soma'yı unutma unutturma" sloganlarının atıldığı anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Selman Günbat, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'da Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Eynez bölgesi maden ocağında meydana gelen facia son yüzyılın en büyük iş cinayetlerinden biri olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi. Soma'da yaşanan felakete, şirketin 'Ne pahasına olursa olsun, maliyeti düşürme ve üretimi kesintisiz sürdürme’ politikasının neden olduğunu sözlerine ekleyen Günbat, “Soma katliamı, teknik düzeyindeki sorun ve eksikliklerin ötesinde siyasi iktidar ve sermayenin müşterek teşebbüslerinin icraatı olduğunu bütün çıplaklığıyla bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

Öte yandan HDP İl Örgütünün parti binasına siyah bez astığı gözlemlendi.

"UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ise, Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelerek Mersin Maliye Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

"13 Mayıs Soma unutma unutturma" pankartı arkasında bir araya gelen platform bileşenlerine HDP Mersin milletvekili adayları, çok sayıda STK temsilcisi ve DİSK Genel-İş’e bağlı taşeron işçiler de destek verdi. İstiklal Caddesi ve Hastaneler Caddesi'ni trafiğe kapatarak, yürüyen kitle sık sık "Somayı Unutma Unutturma", "Soma'nın katili AKP devleti" sloganları attı. "İş cinayeti maliyet değil hayattır" ve "İş kazaları kader değil cinayettir" yazılı dövizler taşıyan kitle maliye binası önünde önce 301 işçi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

16 MAYIS’TA SOMA’YA

Burada platform adına kısa bir açılama yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü be BES Şube Başkanı Yusuf Kaya, yaşanan işçi katliamlarının sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirttirerek sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Kaya, Soma’da yaşananların bir kaza değil, cinayet olduğunu altını çizerek, “301 maden emekçisinin ölümü kader değil, katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise hala kamuoyu önünde hesap vermemiştir. Emek-meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan yama tedbirlerle iş cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu. Hafta boyunca DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak bazı etkinlikler gerçekleştireceklerini aktaran Kaya, 16 Mayıs Cumartesi günü Soma‘da bir miting düzenleyeceklerini de dile getirdi.