Mehmet Nabi Batuk / Demokrat Haber

11 Mart 2011`de Japonya`daki Fukişima nükleer santralinde meydana gelen nükleer felaketin üzerinden 6 yıl geçerken Türkiye’nin ilk Nükleer Santral’inin inşa edildiği Mersin’de Nükleer Karşıtı Platform üyeleri yazılı açıklama yayınladı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Erkan Demir imzası ile yapılan açıklamada Fukuşima’da yaşanan felaket sonrası nükleer santralin yer aldığı 30 km çapındaki alana girişin yasaklandığı ve hala bu yasağın devam ettiği hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca radyoaktif kirliliğe maruz kalan 160 binden fazla kişinin 6 yıldır geçici konutlarda yaşamını acı çekerek sürdürdüğü belirtildi.

Felaket sonrası kapatılan Nükleer santralde bulunan 6 reaktörün yakıt çubuklarının aralıksız olarak soğutma işlemine hala devam edildiğinin belirtildiği açıklamada “Soğutma işlemi nedeniyle her gün 400 ton radyoaktif su üretiliyor. Üretilen radyoaktif suyun büyük kısmı okyanusa boşaltılıyor ya da sızıyor. Radyasyon artarak kontrolsüz bir şekilde doğaya yayılmaya devam ediyor. Tüm önlemlere ve yapılan çalışmalara rağmen radyasyonu engellemek Japonya için neredeyse imkansız. Açığa çıkan zarar geçen süre ile tahmin edilemez bir düzeyde ve sürekli artmakta, ne nükleer şirket, ne de Japonya Hükümeti ekonomik zararları üstlenebilecek güçte değil. Yasaklı alanlar yaşanılmaz düzeyde artan radyasyonu barındırmaya devam etmekte. Japonya hükümetinin binlerce insana tazminat ödemek yerine radyasyonlu ölüm bölgelerine insanların geri göndermenin arayışları geçen sürede artan radyasyon düzeyleri yüzünden karşılık bulamamıştır” cümleleri kullanıldı.

KÖRLEŞMİŞ VE KİRLENMİŞ BU ENERJİ POLİTİKASINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Japonya’da yaşanan bu felaketin hala yaralarının sarılamadığı ve kentin uğradığı hasarların 6 yıl geçmesine hala giderilemediğinin vurgulandığı açıklamada AKP Hükümeti’nin enerji politikaları eleştirildi. Yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şu cümleler kullanıldı: “Felaketten dersini alan Dünya ülkelerinin aksine AKP enerji politikalarını yeni nükleer felaketlere davetiye çıkarmak üzere özenle sürdürüyor. 2017 yılındayız ve AKP 15 yıllık iktidarıyla topluma nükleer santralleri dayatarak anlaşılmaz bir akıl tutulması ile Mersin, Sinop ve İğneada'ya nükleer santraller kurmak istiyor. Yaşanan bunca felakete rağmen ülkemizi yönetenlerin ölüm, yıkım ve acıdan başka bir şey getirmeyen nükleer santral kurma ısrarına dayanan körleşmiş ve kirlenmiş bu enerji politikasını anlamakta zorlanıyoruz. Hükümetlerin baskılarına, siyasi çıkar uğraşlarına rağmen Akkuyuda haklı olduğumuz dava sürecindeki mücadeleyi tüm alanlarda sürdüreceğiz, biz halkız ve ölüme karşı yaşamı savunuyoruz, Nükleer Santral kurma macerasını bitirinceye kadar bu mücadele devam edecektir.”