Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi kararı sonrası dolar 9,49'a fırladı. Ekonomistler 200 baz puanlık indirimi ve dolar kurunu değerlendirdi. 

'YANDI GÜLÜM KETEN HELVA'

Ekonomist Uğur Gürses sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "Yandı gülüm keten helva...Çok yazık" dedi. Gürses ardından "Neydi o söz? "Atın ölümü arpadan olsun" muydu?" yorumunu yaptı.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy karara tepki olarak "Tam bir saçmalık! Bunlar ekonominin e’sinden anlamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Faiz kararından hemen önce "Bir ülkede insanlar merkez bankasının alacağı karar üzerine iddia oynuyorsa o ülkede para politikası değil politika parası vardır" diyen Mahfi Eğilmez, kararın ardından "Aaaaa! Bak ne yaptılar?" notuyla fotoğraf paylaştı.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise "Fakir ölse şaşan olmaz, Evi yansa koşan olmaz, Mezarını eşen olmaz, N'olacak garibin hâli? (Meftuni)" sözlerini paylaştı.

İktisatçı Refet Gürkaynak "Geçmiş olsun. MB duyurusunu okurken "güçlü parasal sıkılaştırma," "arızi unsurlar," "elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam" delirtti ama "Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir" hakikaten tüy dikti. Bari utanıp alay etmeseler." değerlendirmesini yaptı.

'DİBİN DE DİBİ VARMIŞ'

TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, kararın ardından döviz kuru grafiği paylaştı ve "10y bono faizi de sıçramaya devam. %20.40. Eylülden bu yana bono faizi 350 baz puan yükseldi. Belirgin hata" yorumunu yaptı. Altınsaç faiz kararı öncesi "Bugün faiz indiriminde pas geçilse dahi (ki geçilmesi şart), unutmayalım ki hali hazırda daha da bozulmuş bir enflasyon görünümü ve bilançolarda artan kur zararı mevcut" yorumunda bulunmuştu.

İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara sadece "Dibin de dibi varmış" değerlendirmesini yaptı.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Enflasyon artıyor. TL benzerleri içinde en çok değer kaybeden para birimi. Yine benzerler içinde en yüksek CDS bizde. Buna rağmen TCMB ardı ardına faiz indiriyor. Ortada güven veren bir program yok. Bu, talimatla faiz indirildiği izlenimini artırıyor. Döviz kurunu şaha kaldırıyor" dedi.