Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelik bir aydır devam eden sert ‘faiz’ eleştirileri sonrasında bugün gözler faiz kararına çevrildi.

Hükümet cephesi 100 baz puanın üzerinde, piyasa ise 50 baz puan beklentisindeydi. Merkez Bankası faizde 75 baz puanlık indirim yaparak aslında her iki tarafında isteğini yarım yapmış oldu. Nitekim Merkez Bankası, ‘ölçülü indirim’ olarak tanımladığı barajın en üst sınırını kullandı. Merkez 25, 50 ve 75 baz puanları ‘ölçülü’ olarak tanımlıyor.

Dolayısıyla Merkez, hem bağımsızlığını gösterecek hem de hükümetin beklentisine bir nebze olsun göz kırpacak bir karara imza atmış oldu. Politika faizi yüzde 9.50’den 8.75’e çekildi ancak hükümetin çok tepkisini çeken 29 Ocak’ta yürürlüğe koyduğu, gecelik borç verme faizi (koridorun üst bandı) yüzde 12, gecelik borç alma faizi (koridorun alt bandı) yüzde 8 aralığını değiştirmedi.

CNBC-e’nin 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre 19 ekonomistin tamamı politika faizinde indirim bekliyordu. 17 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 25 baz puan, 1 ekonomist de 75 baz puan indirim yapılacağı görüşündeydi. 12 ekonomist gecelik borç verme faizinde, 14 ekonomist ise gecelik borçlanma faizinde değişiklik beklemiyordu. Ayrıca 19 ekonomistin tamamı TL ve döviz munzamda değişiklik beklemiyordu. Faiz kararı öncesi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, faizin bir an önce 29 Ocak’taki seviyesinin altına inmesi gerektiğini söylemişti.