Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun ardından faiz kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 14'te sabit tutuldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle halihazırda yüksek olan enflasyonun daha da artmasının beklenmesi, Merkez Bankası'nın faizi yükseltip yükseltmeyeceği sorusunun ortaya çıkmasına yol açmıştı.

Ayrıca çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası Fed de altı yıl sonra ilk defa faizi yükseltti.
Politika faizini 25 baz puan artırarak 0,25-0,50 aralığına yükselten Fed, yılın geri kalanı için de 6 faiz artışı yönünde sinyal verdi.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinilen açıklama metninde bu durumun ABD ekonomisindeki etkisinin henüz belirsiz olduğu, ancak kısa vadede işgalin enflasyon üzerindeki baskıyı artırmasının olası olduğu ifade edildi.

Piyasa beklentisi TCMB'nin değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 14'te tutması yönündeydi.
Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler oy birliği ile TCMB'nin faiz politikasında bir değişiklik olmayacağını öngörmüştü; Bloomberg HT'nin yaptığı ankete göre de piyasa katılımcıları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasını bekliyordu.

ARTAN BUĞDAY VE ENERJİ FİYATLARI

Şubat ayında TÜİK verilerine göre enflasyon yıllık olarak 54,44'e yükseldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali yüzünden yükselen gıda fiyatları ve enerji maliyetlerinin, enflasyonu daha da artırması bekleniyor.

TCMB, geçen yıl enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizinde toplam 500 baz paun indirime gitmişti.

Faiz politikasının enflasyona rağmen düşük tutulması sebebiyle Türk Lirası dolara karşı geçen yıl yüzde 44 değer kaybetti.

Reuters'a göre ekonomistler TL'deki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enflasyonun yüzde 70'e kadar çıkmasını bekliyor.

TCMB'nin faizleri düşürmeye başladığı Eylül ayında politika faizi yüzde 19 seviyesindeydi.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı olan Rusya'dan buğday ihtiyacının yüzde 78'ini karşılayan Türkiye, gıda fiyatlarının küresel olarak yükselmesi karşısında daha da savunmasız kalabilir.
Yaz ayında artması beklenen turizm gelirinin beklendiği gibi gerçekleşmemesi ise cari açığın daha da artmasına yol açabilir.

Goldman Sachs piyasa notunda TL'deki baskının devam edeceğini, buna cevabın ise döviz müdahaleleri ile gerçekleşeceğini öngördü.