Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler” nedeniyle 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi.

TCMB’nin açıklamasında “Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

Bloomberg HT’de yayınlanan Finans Merkezi programında açıklamayı değerlendiren Turkey Macro View Consulting CEO’su Serkan Özcan, kararın sıkılaştırıcı bir politika uygulaması olduğunu belirtti. “Amaç yüzde 24’le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan yüzde 25.50’ye çıkarmak diyen Özcan, şunları söyledi:

“Merkez Bankası para politikası dokümanlarına bakarsak gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı bir politika bileşimi uygulayabileceğinden sürekli bahsediyordu. Birkaç gündür bence global tarafı daha ağır basan ama içeride de özelikle rezerv tartışmaları nedeniyle artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası, bir haftalık repo ihalelerini durdurmak suretiyle TL cinsinden faizleri biraz artırıcı, TL likiditesini sıkılaştırıcı bir uygulamaya gitti. Burada amaç yüzde 24’le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan yüzde 25.50’ye, hatta belki de icap ederse geniş likidite penceresinin olduğu yüzde 27’ye kadar çıkarabilmenin önünü açtı. Net sıkılaştırıcı bir politika uygulaması diye düşünüyorum.”