Göçmen krizinin el alındığı AB zirvesinden sonra konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için yapılan görüşmelere Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da katılması gerektiğini söyledi.

Mülteci sorunu başta olmak üzere, Ortadoğu’da barışın tesisi için önlemlerin görüşüldüğü zirvenin ardından, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren önemli açıklamalar geldi.

NTV’de yer alan habere göre, büyük tartışmalar yaratan mültecilerin kota sistemiyle AB ülkeleri arasında dağıtılması konusunun ele alınmadığı liderler zirvesi, 7 saat sürdü. Zirveden, mülteci sorunuyla mücadelede Suriye’nin komşularına maddi destek kararı çıktı. İki milyar Euro para yardımının yarısı, Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne 1 milyar Euro’su ise Türkiye’ye destek amaçlı aktarılacak. Ürdün ve Lübnan’a da ayrıca yardım yapılacağı kaydedildi.

'YUNANİSTAN SINIRI TÜRKİ'NİN DESTEĞİ OLMADAN KORUNAMAZ'

Liderler zirvesinin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’nin komşu ülkelerinde 4 milyondan fazla mültecinin zor koşullarda kamplarda barındığını hatırlatarak, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda özellikle Türkiye’nin önemli bir partner olduğunu belirten Merkel, Türkiye’nin AB’nin sınırlarının korunması açısından da önemine vurgu yaptı. Merkel, “Yunanistan sınırı Türkiye’nin desteği olmadan korunamaz” diye konuştu. Alman basını, Erdoğan’ın 5 Ekim’de Brüksel’e yapacağı ziyarette, özellikle Türkiye’den büyük gruplar halinde Avrupa’ya olan mülteci akınının durdurulması konusunun ele alınacağına işaret etti.

'GÖÇ NEDENLERİ ORTADAN KALDIRILMALI'

Angela Merkel, mülteci sorununun çözümü konusunda AB’nin bakış açısını, ”Bizler, kaçışa neden olan sorunları çözmezsek, insanlar göç edecektir” sözleriyle ifade etti. Merkel, AB’nin Libya’da merkezi bir hükümetin tesisi için daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini de söyledi.

'SURİYE SORUNU HERKESLE GÖRÜŞÜLMELİ'

Angela Merkel, AB ülkelerinin Suriye’de barışın tesisi için çalışacaklarını vurgularken, Suriye sorununun çözümünde herkesle görüşülmesi gerektiğine işaret etti. Merkel, “Bir çok aktörle görüşülmesi gerekir; İran’la, Suudi Arabistan’la, Esad’la, Putin’le ve diğer yerel güçlerle” dedi.