Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda ile Türkiye arasında referandum etkinliklerine izin verilmemesi nedeniyle tırmanan diplomatik krizle ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu önünde Almanya’ya Nazi benzetmesinde bulunmasını “hiçbir biçimde kabul edilemez” olarak niteledi.

Merkel bu tür benzetmelerin yanlış anlamalara yol açacağını, ayrıca Nazi döneminde kurbanların çektikleri acıları da azımsamak anlamına geldiğini ifade etti. 

Hafta sonunda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya giriş yapmasının engellenmesi üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Almanya’dan Hollanda’ya karayolu ile gitmiş ve sınırdışı edilmişti.

Bakan Kaya’nın sınırdışı edilmesiyle Türkiye ile Hollanda arasında ağır bir kriz baş göstermişti.

Olayın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda hükümet üyelerini de "Nazi kalıntısı" olarak nitelendirmişti.  

MERKEL: TAM DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Türk siyasilerin Almanya’ya Nazi benzetmesinde bulunmalarını reddettiğine bir kez daha değinen Başbakan Merkel, bu tavrının Almanya ile dost olan, örneğin Hollanda gibi ülkeler için de tamamen geçerli olduğunu belirtti.

Merkel, “Özellikle de Nasyonal Sosyalizm'den en fazla zarar gören ülkelerden birinin Hollanda olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu benzetmelerin hiçbir kabul edilir yanı kalmaz. Bu nedenle Hollanda’ya tam destek veriyorum ve tam dayanışma içindeyim” diye konuştu.    

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)