İngiltere, ABD ve Kanada'da Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer'in geliştirdiği korona virüsü aşısının uygulanmaya başlaması sonrasında, Almanya'nın Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili kurumlarında acil onayın hızlandırılması için baskı yaptığı belirtildi.

Alman gazetesi Bild, Başbakan Angela Merkel'in ofisinin ve Almanya Sağlık Bakanlığı'nın, Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) onay tarihini erkene çekmesini istediğini yazdı.

'ALMANYA 26 ARALIK'TA BAŞLAMAK İSTİYOR'

EMA, Pfizer'in geçtiğimiz hafta yaptığı acil kullanım başvurusunu değerlendirip 29 Aralık'ta karara bağlayacağını açıklamıştı.

Bild'in haberine göreyse, Almanya bu tarihin 23 Aralık'a çekilmesini ve AB'de aşılamanın bir an evvel başlamasını istiyor.

Gazete, Almanya'nın bu senaryoda aşılamayı 26 Aralık'ta başlatmayı planladığını da yazdı.

'BIONTECH ALMAN FİRMASI OLUNCA...'

Gazeteye konuşan bir kaynak, onaydaki gecikmenin 'AB'nin harekete geçme kapasitesi hakkında soru işaretlerine yol açtığını' söyledi.

İngiliz gazetesi The Guardian ise "BioNTech'in bir Alman firması olduğu ve Almanya'nın çarşamba gününden itibaren kısmi kapanmaya gideceği düşünüldüğünde, Berlin'in rahatsızlığı iyice hassas görünüyor" yorumu yaptı.

SAĞLIK BAKANI DA 'NOEL'DEN ÖNCE' DEDİ

Reuters ajansına konuşan bir Alman hükümet kaynağı ise gelinen noktada EMA'nın Pfizer/BioNTech aşısına 23 Aralık'ta onay vermesinin beklendiğini söyledi.

Kaynak, "Evet, EMA'nın onayı 23 Aralık'ta çıkacak" dedi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da bugün yaptığı açıklamada, EMA'dan Noel'den önce onay beklediklerini söylemişti.

EMA aralık başında, Pfizer aşısı hakkındaki onay sürecinin 29 Aralık'ta, Moderna aşısı için de 12 Ocak'ta tamamlanmasının beklendiğini duyurmuştu.