Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu, Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ülkeleri arasında kriz yarattı. Mercosur'un üç kurucu üyesi Paraguay, Arjantin ve Uruguay'ın imzaladığı ve Rusya'nın kınandığı ortak açıklama, bir diğer kurucu üye Brezilya'nın itirazı sonrası internetten kaldırıldı.

Paraguay Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki ilerleyişinden 'uluslararası hukuk ilkelerinin ve normlarının açık ihlali' olarak söz ediliyor, Rusya'ya 'askeri güçlerini Ukrayna topraklarından derhal çekme' çağrısında bulunuluyordu. 

Açıklama bakanlığın sitesinden kısa süre içinde kaldırılırken, Reuters'a bilgi veren kaynaklar Brezilya'nın itirazı nedeniyle kurucu üyeler arasında uzlaşma sağlanamadığını söyledi. Paraguay Dışişleri "Metin, üzerinde hâlâ müzakere edilen bir taslaktı" açıklaması yaparken, Reuters'a konuşan bir kaynak da açıklamanın internete yanlışlıkla yüklendiğini ve Brezilya'nın pozisyonunun belirlenmesi için beklendiğini söyledi. Brezilya'dan bir diplomatik kaynak ise bu bilgiyi teyit ederek, taslak metnin kendilerinden onay almadığını söyledi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun operasyondan hemen önce yaptığı Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşüp Rusya ile 'dayanışma' mesajı vermesi dikkat çekmişti. Brezilya Dışişleri Bakanlığı operasyon sonrasında 'Rusya'nın askeri operasyonlarından endişe duyduğu' yönünde bir açıklama yapmış, açıklamada 'kınama' ifadesi geçmemişti. Bolsonaro'da, Rusya'nın harekatını kınayan başkan yardımcısını kamuoyu önünde azarlayarak kriz hakkında konuşma yetkisi olmadığını söylemişti.

Bununla birlikte Brezilya, dün gece BM Güvenlik Konseyi'nde 11 üyenin onayladığı, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çekimser kaldığı ve Konsey'in daimi üyesi Rusya tarafından veto edilen kınama açıklamasına destek veren ülkeler arasında yer aldı.

Mercosur, 1991 yılında Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay tarafından kuruldu. 

Kaynak: Gazete Duvar