Irak’ta merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tartışmalı bölgelerden biri olan Mendeli’de, bağımsızlık referandumuna katılma kararı nedeniyle yaşanan gerilim tırmanıyor. Mendeli İlçe Meclisi bugün düzenlediği toplantıda, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin düzenleyeceği bağımsızlık referandumuna katılma kararını geri çekti. Belediye Başkanı Hoşyar İsmail de görevden alındı. Kürt yetkililer ise kararın silahlı grupların baskısı altında alındığını kaydetti.

Irak’ın Diyala vilayetinde bulunan Mendeli’nin ilçe meclisi, 17 Ağustos’taki toplantısında bağımsızlık referandumuna katılma kararı almıştı. Haftasonunda ilçede bu karar nedeniyle gerilim yaşanndı. Şiilerin çoğunluğu oluşturduğu ve IŞİD’e karşı Irak ordusuyla birlikte savaşan Haşdi Şabi’ye bağlı bir milis grubuyla bazı Arap aşiretlere bağlı silahlı kişiler Mendeli İlçe Meclisi’ne dün baskın düzenledi. Baskın sırasında Kürdistan bayrağı meclis binasından indirilirken, Iraklı Kürtler de yaşananlara tepki gösterdi.

Bugünse, aynı ilçe meclisinin referanduma katılma kararını geri çektiği ve belediye başkanını görevden aldığı haberi geldi.

Erbil merkezli Rudaw gazetesinin haberine göre, bugünkü toplantı Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı kişilerin çağrısıyla düzenlendi. Sekizi Kürt fraksiyonuna mensup, beşi de Arap olan il meclisi üyelerinin referandumdan vazgeçme kararını silahlı kişilerin baskısı altında aldığı belirtiliyor. Rudaw toplantıya Kürtler dahil tüm üyelerin katıldığı bilgisini verdi ancak kaçının hangi yönde oy kullandığına dair ayrıntı paylaşmadı.

Görevden alınan Belediye Başkanı İsmail ise kararın idari protokollerin dışında, ‘yasadışı’ yollardan alındığını savundu. İlçe meclisi üyeleriyle temas halinde olduğunu anlatan İsmail, kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin etkili siyasi partilerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Başkan Yardımcısı Hemin Mansur da, kararı Irak mahkemelerinde temyize taşıyıp, Irak başbakanı ve güvenlik yetkilileri nezdinde de girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Mansur, Diyala eyalet polisini ve Irak ordusunun bölgedeki askerlerini barış ve güvenliği sağlayamamakla da eleştirdi.