Ankara üniversitesi tıp fakültesi genel cerrahi onkoloji bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sancar Bayar akdeniz ülkelerinde meme kanseri hastalığın az olmasının sebebi bolca zeytinyağı kullanılması olarak açıklama yaptı

Başkent Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sancar Bayar, "Akdeniz ülkelerinde meme kanserinin az görülmesinin sebebi muhtemelen düzenli zeytinyağı tüketimidir. Zeytinyağındaki oleik asidin meme kanserine karşı koruyucu etki gösterdiği düşünülmektedir" diye belirtti.

Açıklama yapan Bayar, meme kanserinin kadınlarda izlenen en sık kanser tipi olduğunu ortaya koyarak , "Günümüzde mühim bir sıhhat sorunu haline geldi. Meme kanseri gelişiminde ailesel ve kalıtımsal faktörler kanser gelişiminin ancak yüzde beş -10 kadarından sorumludur. Kanserin gelişiminde daha çok fazla çevresel faktörlerin mühim olduğu düşünülmektedir. Yaşam alanlarının toksik ürünlerle kirlenmesi, doğal beslenmeden uzaklaşma ve sedanter yaşamın meme kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir" olacak şekilde açıkladı .

Japonya'da her 80 kadından birinde, ABD'de ise her 8 kadından birinde meme kanseri izlendiğini vurgulayan Bayar, şu şekilde açıkladı :

"Japonya'dan ABD'ye göç edenlerde ise birkaç jenerasyon akabinde meme kanseri riski gidip ABD düzeyine ulaşmaktadır. Japonya'da daha az oranda meme kanseri izlenmesi, soya ve ürünlerini daha çok tüketmelerine bağlanmaktadır. Soya, içerdiği fitoöstrojenler sebebiyle meme kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir. Vücuttaki olağan östrojene göre daha zayıf olan bu östrojenlerin koruyucu etki gösterdiği düşünülmektedir. Bu arada meme kanserli hastaların soya ürünleri ve tekrar fitoöstrojen içeren keten tohumunu kullanmamaları gerekmektedir. Gebelerde de doğal yollar dışında bu ürünlerin aşırı tüketimden kaçınmakta fayda vardır." "Doğal beslenme, meme kanserinden korunmada mühim " (Sabah)