Sanatçı Mem Ararat, 4 Aralık tarihinde Ankara Keçiören Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde vereceği konserin, “Kürtçe şarkı söyleneceğini bilmiyorduk” denilerek Keçiören Belediyesi tarafından iptal edildiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Keçiören Belediyesi ise organizasyon şirketinin salonu tiyatrocu Mehmet Esen’in gösterisini gerekçe göstererek kiraladığını, Mem Ararat’ın konser yapılacağının tespit edilmesinin ardından sözleşmenin feshedildiğini belirtti. Mem Ararat’ın gerçek adının Mehmet Esen olduğunu hatırlatmamız üzerine belediye yetkilisi, “Sahne ismini söylemeleri gerekiyor” dedi.

Belediyeden bir yetkilinin konserin organizasyonunu yapan Ziz Müzik’i arayarak, “Konserde Kürtçe şarkı çalınacağını bilmiyorduk, Keçiören Belediyesi olarak buna izin veremeyeceğiz ve bu yüzden tek taraflı olarak sözleşmeyi feshediyoruz” dediğini aktaran Mem Ararat, yaşanan bu duruma tepki gösterdi ve “Kuşkusuz bu bir nefret suçudur. Kürtçeye dönük bu nefret suçunu işlediği için Keçiören Belediyesi’ni esefle kınıyorum” dedi.

Sanatçı Mem Ararat’ın Ankara’daki konserinin Keçiören Belediyesi’nce iptal edildiğini belirttiği açıklamasının tamamı şu şekilde:

BİLETLERİN BÜYÜK KISMI SATILDI

"Bildiğiniz gibi 4 Aralık 2021 de Ankara Keçiören Belediyesi'ne bağlı Neşet Ertaş Kültür Merkezi Salonu'nda bir konserimiz gerçekleşecekti. Günler öncesinden organizasyondan sorumlu arkadaşlarımız (Ziz Müzik Organizasyon) bütün resmi başvuruları yapmış ve salon ile sözleşme imzalanıp salonun ücreti yatırıldıktan sonra biletler Biletix üzerinde satışa çıkarılmıştı. Biletlerin büyük bir kısmı satıldı bildiğim kadarıyla. Bütün müzisyenlerin uçak ve otel rezervasyonları da yapıldı.

BU BİR NEFRET SUÇUDUR

Bu akşam geç saatlerde Belediyeden bir yetkili Ziz Müzik'i arayarak: "Konserde Kürtçe şarkı çalınacağını bilmiyorduk, Keçiören Belediyesi olarak buna izin vermeyeceğiz ve bu yüzden tek taraflı olarak sözleşmeyi fesh ediyoruz" denildi. Bundan dolayı Ankara konserimizin iptal olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Kuşkusuz bu bir nefret suçudur. Kürtçe'ye dönük bu nefret suçunu işlediği için Keçiören Belediyesi'ni esefle kınıyorum. Ve biz şarkılarımızı hep bir ağızdan söylemeye devam edeceğiz ve yine Kürtçe söyleyeceğiz, hem de bütün ağız ve lehçelerde. Mağduriyet yaşanmaması adına bilet alan dostlarımızın Biletix üzerinden biletlerini iade etmelerini rica ediyorum. Siz dostların takdirine ve bilgisine saygıyla."

KEÇİÖREN BELEDİYESİ: SALON ‘TİYATROCU MEHMET ESEN’İN GÖSTERİSİ VAR’ DENİLEREK KİRALANDI

Keçiören Belediyesi Kültür Müdürü Buket Taker, sanatçı Mem Ararat’ın konserinin iptal edilmesine ilişkin Gazete Duvar’a açıklama yaptı. Belediyeye bağlı Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin organizasyon şirketi tarafından tiyatrocu Mehmet Esen’in oyunu için kiralandığını, Mem Ararat’ın konser vereceği öğrenilince “yanlış” bilgi gerekçesiyle sözleşmenin feshedildiğini belirten Taker şunları kaydetti:

“Bizim salonlarımız iki türlü kiralanıyor. Bir ticari amaçlı bir de vakıf ya da derneklere yardım amaçlı oluyor. Bu yapım şirketi bizim salonları kiralayan arkadaşımızı telefonla aramışlar. ‘Kıymetli tiyatrocu Mehmet Esen’in bir gösterisi var salonu kiralamak istiyoruz’ demiş. Rutin uygulamadır, arkadaşımız da Mehmet Esen kim diye girmiş ve bakmış. Hatta arayan kişi ‘konser gibi olacak’ demiş. Arkadaşımız da arada şarkılı bir tiyatro gibi düşünmüş. Arkadaşımızı manipüle etmişler. Bizim arkadaşımız ilgili saat ve günle mutabık kalıp kiralama yapılmış. Sonrasında bir vatandaş belediyeyi arıyor, ‘Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde Mem Ararat konseri var. Adres neresi gelebilir miyiz’ demiş. Bu denilince bizim sahneyi kiralama yapan görevli arkadaş, ‘Bizim böyle bir konserimiz yok. Biz Mehmet Esen’e verdik’ yanıtını vermiş. Sonrasında bizim arkadaşlar Biletix’e giriyor, düşündüğümüz ve verdiğimiz kişiyle konser isminin başka çıktığını görüyor. Bu nedenle tek taraflı feshediliyor. Kürtçedir, Arapçadır, Lazcadır, Türkçeyle ilgisi yok. Tamamen yalan, yanlış bir beyanla ilgili rutin uygulamamızdır. İçerikle ilgili tam bilgi verilmediğinde bunu rutin uygulama olarak yaparız. İçerikle ilgili hiçbir sorun yok.”

'SAHNE İSMİNİ SÖYLEMESİ GEREKİYOR'

Sanatçı Mem Ararat’ın gerçek adının Mehmet Esen olduğunu hatırlatmamız üzerine ise Keçiören Belediyesi Kültür Müdürü Buket Taker, “Mehmet Esen denilerek araştırıldığında tiyatrocu Mehmet Esen çıkıyor. Sahne ismini söylemeleri gerekiyor. Bunu arkadaşlarımız bilemezler ki. Vatandaş arayıp, ‘Mem Ararat’ın konserine gidiyoruz’ dediklerinde ‘hayır biz tiyatrocu Mehmet Esen’e salonu verdik’ diyorlar. Yani bu düzeltmeyi keşke yapsalardı. Burada bilinçli bir manipüle var. Gerçek ismi o olabilir ama sahne ismi bambaşka. Orada çıkacak olan kişinin sahne ismiyle kiralama yapılır. Pek sanatçının sahne ismi farklıdır ama arandığında bu söylenir. Kesin olarak sahne isminin söylemeleri gerekirdi. Biz her türlü sanatçıya veririz” ifadelerini kullandı.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

“Belediye olarak organizasyon şirketiyle salon için imzaladığınız sözleşmede Mem Ararat ismi yazmıyor muydu?” sorumuza Taker, “Sözleşmede de başka bir isim veriliyor. Sözleşmeyi gönderiyorlar, ‘Biz gelemiyoruz, başka bir arkadaşı göndersek, ücreti yatırıp protokol yatırsak olur mu’ demişler. Arkadaşlar da son derece iyi niyetli olarak, kıymetli bir sanatçı gelecek diyerek başka yönlendirdikleri isimle sözleşme yapmışlar” yanıtını verdi.

Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Taker, “Sizin sözlerinizden hareketle, Mem Ararat ismiyle başvuru yapılsaydı salon tahsisi yapar mıydınız?” sorumuza ise şu ifadelerle yanıt verdi: 
“Bizim isimlerle ilgili sorunumuz yok. Burada bize baştan bilgi yanlış verildiği için oldu. Bizim önceliğimiz her zaman derneklerdir, vakıflardır. İkinci sırada ticari amaçla veririz. Günümüz uygun olduğu sürece biz sanatçılarla ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Bunları veriyoruz. Ama burada arkadaşlarımız tiyatrocu Mehmet Esen’e salonu verdiklerini düşünüyorlar. Aramalar sonucu başka bir isim çıkınca yalandan dolayı doğal olarak feshettik. Bunu, bu sanatçı arkadaş için değil herkes için yaparız. A derneği için isteseler sonra başka bir şey çıkarsa, içerik hiç önemli değil her türlü iptal yapılır.”

Keçiören Belediyesi, organizasyon şirketinin salonu tiyatrocu Mehmet Esen’in gösterisini gerekçe göstererek kiraladığını, Mem Ararat’ın konser yapılacağının tespit edilmesinin ardından sözleşmenin feshedildiğini belirtti. Keçiören Belediyesi yetkilileri suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti.