Son üç yıldır üst üste "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" sıralamasında ilk 200'de olan Boğaziçi Üniversitesi, bu yılki listede 287'nci olabildi. Üniversiteye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Melih Bulu, göreve başlamasının ardından Boğaziçi'yi dünya sıralamasında ilk 100'e sokacağını öne sürmüştü.

Boğaziçi Üniversitesi, ABD merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ve haber dergisi US News and World Report'un hazırladığı "Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022" sıralamasında 287. oldu.

Evrensel'den Görkem Kınacı'nın haberine göre, önde gelen yükseköğretim kurumları derecelendirmeleri arasında gösterilen söz konusu sıralamada, bu yıl 90'ı aşkın ülkeden 1750 yükseköğretim kurumu, global-bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, konferans sayısı, toplam atıf, uluslararası iş birlikleri ve yayımlanan kitap gibi 13 kritere göre değerlendirildi.

Boğaziçi Üniversitesi, 100 üzerinden 60 puan alabildi; Türkiye'de ilk sırada yer aldı ama dünyada 287'nci olabildi.

Geçen yılki sıralamada Boğaziçi Üniversitesi 197’nci sırada yer almıştı. O dönemki rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin son üç yıldır Türkiye’den ilk 200’e giren tek üniversite olduğunu belirterek "Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sırada yer alıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Geçen yılki sıralamada üniversite, fizik alanında dünyada 60’ıncı sırada temsil edilmişti. Bu yılki sıralamada ise oldukça gerileyerek 97'nci sıraya düştü. Üniversiteye Melih Bulu'nun ardından rektör atanan Naci İnci de fizikçi. 

Boğaziçi Üniversitesine senato kararlarına rağmen Erdoğan tarafından atanan Melih Bulu üniversiteyi ilk 100'e sokmayı hedeflediğini söylemişti. Bulu'nun atanması, üniversite bileşenleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve okulda akademisyenlerin her gün sürdürdüğü nöbetin de dahil olduğu direnişin sürecini başlatmıştı. 

Kendisini anlatmak üzere Veyis Ateş’in programına katılan Melih Bulu, polisin kampüsteki gözaltılarını ve kapıya astığı kelepçeyi savunurken Boğaziçi Üniversitesi'yle ilgili hedefini, "Boğaziçi’ni ilk 100’de görmek istiyorum" diyerek açıklamıştı. Ancak Bulu, Erdoğan tarafından temmuz ayında görevden alındı, yerine Naci İnci atandı.

Boğaziçi'nde kayyum rektörlere karşı akademik özerkliği savunan, üniversite senatosunun kararlarının uygulanmasını isteyen nöbet ve eylemler devam ediyor.