Şırnak’ın sokağa çıkma yasağı ve hendek operasyonlarının sürdüğü Silopi ilçesinde geçtiğimiz hafta öldürülen ve ilçede ‘Mele Hasan olarak tanınan 80 yaşındaki Hasan Sanır’ın cenazesinin alınmasına yedi gündür izin verilmiyor.

Bugün babasının cenazesini teşhis etmesi için evlerine götürülen Mele Hasan’ın oğlu Mahmut Sanır, “Kendinizi benim yerime koyun ve yaşadıklarımı hissetmeye çalışın. Kürt halkının yüzüne nasıl bakacaklar” dedi.

Tunca Öğreten’in Diken’de yer alan haberine göre Mahmut Sanır, evlerinin mutfağında ensesinden ve belinden vurularak hayatını kaybeden babasının cenazesini almak için bir haftadır uğraştıklarını belirterek, “Resmi makamların hepsini aradık. Tek istediğimiz babamızın cenazesini alıp, defnedebilmek. Bir haftadır bizi oyalayanlar bugün beni babamın yanına götürüp, ‘Baban bu mu’ diye sordu” ifadelerini kullandı.

‘CENAZEYİ ALAMAZSINIZ’

Cenazeyi teşhis için babasının vurulduğu evlerine bugün saat 13:30 sularında götürülen Sanır, askerlerin kendisine “Cenazeyi ne zaman alabileceğiniz konusunda bilgi veremiyoruz. Can güvenliğiniz olmadığı için şuan için almanıza izin vermiyoruz. Bizi bir daha aramayın. Biz uygun gördüğümüzde size bir şekilde ulaşırız” dediğini aktardı.


Babasının cansız bedenini gördüğünde tarifi imkansız duygular yaşadığını belirten 38 yaşındaki Sanır, sözlerine şöyle devam etti: “Babamın vücudunda mermi izi yoktu. Ensesi ve kafatası parçalanmıştı. Belindeki yara da çok büyüktü. Cenazesi perişan bir haldeydi. Sanki tankın fırlattığı büyük mermilerden etrafa saçılan şarapnel parçaları, babamın vücuduna isabet etmiş gibiydi. Neler hissettiğimi size anlatamam. Bir dakika olsun kendinizi benim yerime koyun ve düşünün. Devlet, bu kadar acıdan sonra Kürtlerin yüzüne nasıl bakacak?”

‘BU MUAMELE, KÜRTLERDE ÖFKEDEN BAŞKA BİR ŞEYİ TETİKLEMİYOR’

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise, cenazeye yapılan işkencenin kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Asker ve polis, Şırnak’ta savaş kuralları, ahlak ve vicdanı bitirmiş durumda. Halk tarafından sevilip, sayılan Mele Hasan’ın önce katledilmesi ve sonrasında da cenazesine yapılan muamele, Kürt halkına verilen ‘İstediğim her şeyi yaparım’ mesajıdır. Bu, halkı sindirme politikası, Kürt halkında öfkeden başka bir şeyi tetiklemiyor. Artık bu tutuma acilen son verilmesi gerekiyor.”

(Fotoğraf-Arşiv)