Demokrasi İçin Birlik (DİB) Meclisi Üyesi ve CHP Eski Milletvekili Melda Onur, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizi ve kadınlara yansımasını değerlendirdi.

Döviz kurunun yükselişine değinen Melda Onur, “Bütün bu düzenlemeler çok sağlıksız, hasar görmüş bir ekonomik sistemi oluşturuyor. Bunun üzerine zaten üç kuruş biriktirilmiş dolarlar, avrolara göz koyduğunuz zaman ciddi bir travma bekliyor ülkeyi” dedi.

Gazete Şujin'in haberine göre, Türkiye’de ekonomik gidişata ilişkin sessizlik ve endişenin olduğunu savunan Onur, “Acaba bir sabah kalktığımızda bankadaki paralarımıza el konabilir mi?” düşüncesinin hakim olduğunu söyledi.

Onur, “Burada en ağırı, dolar ya da avro bulunduran insanların terörizmle suçlanması. Ben ilk konverbiliteye geçiş toplantısını izlemiş bir gazeteciyim. Çok önemlidir, Özal’ın 7-8 Haziran kararlarıdır. Bu halimizle; çok övdükleri ve kendilerinin ardılları olduğunu söyledikleri Özal döneminin de gerisine gidebilecek noktaya geldiler” dedi.

Onur, AKP’nin 14 yıllık iktidarı boyunca çıkardığı yasalar ve düzenlemelerin ülkede vahşi kapitalizmi, sermayeyi önceleyen bir sistem kurduğunu söyledi.

Onur, “Bu noktadan itibaren artık hukuku da bypass edecek, ‘Yeni Türkiye’ dedikleri sermaye ağırlıklı bir ekonomiyi geçirmeye çalışıyorlar. OHAL’de buna iyi bir zemin sunuyor” ifadelerini kullandı.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ SAĞLAMADILAR’

“Bu ülkede para neden olmuyor, neden üretilmiyor?” sorusu yönelten Onur, “Bu ülkeye sürdürülebilir bir ekonomi sağlamadılar. Ülkenin ekonomisi son dönemde, sadece inşaat üzerinden dönüyor. İnşaatta işsizliğe ve üretime katkıda bulunan bir sektör değil, yan sektördür. Fabrika açılışı yok. Eskiden bu ülkede otomotiv, gıda, tekstil, sanayi bunların hepsi vardı. Şimdi baktığınızda övünülen şeyler; yollar, havaalanı, köprüler, alışveriş merkezleri… Ekonominizi bunun üzerine yaparsanız bir şey üretemezsiniz” şeklinde açıkladı.

‘İLK ÖNCE KADINLAR İŞSİZ KALIYOR’

 “Bugün Amerika, dünyadaki doları çekmeye başladığı andan itibaren dolar kurunuz tabi yükselecek” diyen Onur, bunun bir düşman yaratıp “bizi çökertmeye çalışıyorlar” söylemleriyle gölgelemeye çalışıldığını ancak herkesin gerçeği gördüğünü savundu.

Ekonomik krizin önce kadınlara yansıdığına ve bu ortamda ilk önce kadınların işsiz kaldığına dikkat çeken Melda Onur, “Kadın kırsal alanda kendi yarattığı ekonomi ile ailesini ayakta tutuyor. Ama siz kırsal alana çeşitli enerji vb. yatırımlarla müdahale ettiğinizde onun küçük ekonomisi ortadan kalkıyor” dedi.

İnsanların kentlere göç ederek taşeron şirketlerde hayatlarını bir köle gibi sürdürmek zorunda kaldığını, birçoğunun yaşamını yitirdiğini dile getiren Melda Onur, “Bütün bu düzenlemeler çok sağlıksız, hasar görmüş bir ekonomik sistemi oluşturuyor. Bunun üzerine zaten üç kuruş biriktirilmiş dolarlar, avrolara göz koyduğunuz zaman ciddi bir travma bekliyor ülkeyi” dedi.