Erdoğan’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden siyaset yaptığını belirten kardeşi Mehmet Öcalan, "Adına konuşacaklarına, Öcalan kendi görüşlerini açıklayabilir" dedi.

İmralı Adası'nda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit, 23 yıldır devam ediyor. Ailesinin 25 Mart 2021 tarihindeki “kesintili” telefon görüşmesinden sonra, avukatların ise 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana haber alamadığı Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurulara yanıt verilmiyor. 12 Ocak’ta partisinin grup toplantısında “Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek” açıklaması yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı televizyon programında bir kez daha Öcalan’a dair açıklamalarda bulundu. Önceki açıklamalarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Onu aslında Abdullah Öcalan'a sormak lazım” dedi. 

Erdoğan’ın PKK Lideri ile ilgili açıklamalarına dair Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can'a konuşan kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı’da hukukun ayaklar altına alındığını belirterek, bir an önce aile ve avukat görüşünün sağlanması gerektiğini söyledi. Ağabeyinin adına yapılan açıklamalara tepki gösteren Mehmet Öcalan, “Bıraksınlar da kendisi konuşsun, Öcalan kendi görüşlerini açıklayabilir” dedi. 

YASAL HAKLAR GASP EDİLDİ 

Erdoğan'ın son açıklamalarına değinen Mehmet Öcalan, ağabeyinin adına açıklamalar yapılacağına, hukuki anlamda aile ve avukatlarıyla görüşmesi gerektiğine işaret etti. Öcalan, “Cumhurbaşkanı siyaset yapıyor. Orada olan bitenlerden haberimiz yok. İmralı ile iletişimimiz her yönüyle kesilmiş durumdadır. İmralı Adası’nda demokratik, yasal haklar gasp edilmiştir, yok sayılmıştır" ifadelerini kullandı. 

AİLE VE AVUKATLAR GÖRÜŞMELİ 

“Sesi çıkmayan bir insan üzerinden değerlendirme, yorumlar yapmanın çok doğru bir şey olduğunu zannetmiyorum" diyen Öcalan, taleplerinin aile ve avukat görüşlerinin sağlanması olduğunun altını bir kez daha çizdi. İmralı Adası’nda görüşmelerin engellenmesinin koronavirüs salgınıyla gerekçelendirildiğini dile getiren Öcalan, şunları söyledi: "Ama gerçek farklıdır. Bunu herkes biliyor. Öcalan'ın hukuksal sorunu vardır. Ailelerden önce hukuksal sorununun avukatlarla çözülmesi gerektiğini bir iki defa kendisi de beyan etti. Yani bunun üzerine konuşulacaksa doğru olur. Hiçbir şeyden haberimiz yok. Yaşadığından, ne olup bittiğinden haberimiz yok. Aslında öyle bir şeyler varsa, ilk önce hukuksal anlamda, Öcalan’ın hukuki hakları vardır. Aileden önce avukatlarla var olan hukuksal sorunun çözülmesi gerekiyor. Bunu yapamazsan, resmiyette bir şey yapamazsın. Bu sorun beş dakikalık, 10 dakikalık aile görüşü sorunu değildir. Avukatlar önce görüşmelidir, sonra aileler görüşmelidir. Bu en demokratik hakkıdır.”

YASALAR İMRALI’DA GEÇERLİ DEĞİL 

İmralı Adası’nda yasaların uygulanmadığını, hukukun geçerli kılınmadığını belirten Öcalan, “Burada yazılan yasalardaki haklar orada geçerli değildir. Bunu herkes biliyor. Bunun üzerine biz ne kadar etkili olduk. Çünkü Öcalan bir şahsiyet değildir, bir temsiliyet gücü vardır. Bizler bir şeyler yaptık mı yapmadık mı? Konu budur. Devlet diyor ben burada hak kabul etmiyorum. Kendi yazdıkları yasaların İmralı Adası için geçerli olmadığını söylüyor. Biz halk olarak bir şeyler yapmalıydık. Öcalan bir kişi değildir. Ortadoğu'da ağırlığı olan bir kişidir. Biz ne yaptık?" diye sordu. 

‘ÖCALAN GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAYABİLİR’ 

Öcalan’ın kendi görüşlerini açıklaması için görüşmelerin sağlanması gerektiğini vurgulayan kardeşi, “Öcalan adına konuşacaklarına, izin versinler kendi görüşlerini aktarsın, en doğrusu budur. Başka biri onun adına konuşacağına, bıraksınlar da kendisi konuşsun. Aile görüşü insanidir ama avukatların hukuksaldır. Avukatlar aracılığıyla görüşme yapılırsa, Öcalan kendi görüşlerini açıklayabilir. Ama en sağlıklı olan kendisinin konuşmasıdır. Bu konuşmada hukuksal anlamda avukatlar, aileler ile yapılan görüşmeler sonrası açıklama yapılır" diye konuştu. 

‘ÖNCELİKLE AVUKAT GÖRÜŞÜ SAĞLANSIN’ 

Ağabeyiyle görüşmek istediklerini söyleyen Mehmet Öcalan, “Aile olarak görüşme istiyoruz. Bu bizim en yasal, en demokratik hakkımızdır. Hukuksal anlamda da bir an önce avukatların gitmesini talep ediyoruz. Önceliğimiz avukatların görüşmesidir. Hukuksal anlamda Abdullah Öcalan'ın hakkı ayaklar altına alınmıştır. Biz gidersek, aile görüşü insani bir görüştür. Ama avukatlar giderse hukuksal anlamda, yasalar çerçevesinde onun düşüncesinin gelip halka açıklamaları, duyurmaları daha sağlıklı olabilir" diye noktaladı.