Taraf Gazetesi'nde 28 Kasım 2013 tarihinde "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığıyla yayımlanan haberi yapan Mehmet Baransu'ya 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, Baransu'nun 'Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme' ve 'İftira' suçlarından ise beraatine hükmetti.

Davada mütalaa veren savcı, sanıklar Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban'ın, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlarından toplam 16 yıldan 31 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti.

Milli Güvenlik Kurulu’nun, 2004 yılı Ağustos ayında yaptığı toplantıda alınan bir karara dayandırılan haberde “Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler” başlığıyla, “Cemaate karşı bir eylem planı hazırlanmasının” tavsiye kararı olarak hükümete bildirildiği iddia ediliyordu.

Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili haberleriyle bilinen Mehmet Baransu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı. Balyoz davasına ilişkin açılan 'kumpas davası'ndan tutuklu yargılanan Baransu ayrıca Mersin'de açılan bir FETÖ davasında 'gizliliği ihlal', 'yasaklanan bilgileri açıklama' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından toplam 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.