Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine atanan kayyImlar, heykel, anıt, büstlerin yıkımını sürdürüyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi atanan kayyım Serdar Kartal, yaşamını yitirişinin 10’uncu yılında Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkın tabelasını indirdi.

Yenişehir ilçesinde bulunan Mehmed Uzun Parkı’nın tabelası indirilerek, üzerinde Mehmed Uzun'un ismi, "Hilbe Agrî" marşının bir dörtlüğü ve Kürtçe harflerinin bulunduğu parktaki kitap anıtı da kaldırıldı.

TABELA İNDİRİLDİ KAYYIM GELİP ÖLÇÜM YAPTI

11 Ekim 2013’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Yenişehir Belediyesi tarafından açılışı yapılan parkın o günden bu yana ilk defa tabelası indirildi.

İddialara göre, parkın tabelasının indirilmesinden sonra Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, gece parka gelerek çeşitli ölçümler yaparak parktan ayrıldı.

Ölçümlerin ne amaçla yapıldığı öğrenilemezken, sökülen Mehmed Uzun tabelasının ne zaman takılacağı veya yerine başka bir tabela mı takılacağı öğrenilemedi.

Yerinden sökülen kitap anıtının üzerinde yazılı olan "Hilbe Agrî" marşının dörtlüğü şöyle:

“Agir dirijand ser seran

Ronahî direşand her deran

Erd dihejand car caran

Hilbe Agrî Hilbe Agrî”

Mezopotamya Ajansı’ndan Rıfat Şahin - Devran Toptaş’ın haberine göre, Kürt yazarlar duruma tepki gösterdi.

KÜRT YAZARDAN TEPKİ

Duruma tepki gösteren Kürt yazarlardan İrfan Babaoğlu, Mehmed Uzun’un 10’uncu ölüm yıldönümü olan 11 Ekim 2007 tarihini hatırlatarak, Kürt yazarların Mehmed Uzun için anma gerçekleştirme hazırlıkları içerisinde olduklarını söyledi.

Mehmed Uzun Parkı’nın isminin kayyum tarafından indirilmesi haberiyle irkildiklerini belirterek üzgünlüğünü dile getiren Babaoğlu, “Son bir yıldır gerek belediyelere atanan kayyımlar tarafından, gerekse de mülki idari amirleri tarafından Kürt kültürel varlıklarına, sembollerine, dil ve edebiyatçı kişiliklere yönelik saldırı, yasaklama, yıkma, bozma, adlarını değiştirme gibi tahammülsüzlük içinde olduklarını okuyoruz” dedi.

‘KÜRT HALKININ KÜLTÜR VE EDEBİYATINA SALDIRIDIR’

Durumu Kürt halkının kültür ve edebiyatına yönelik saldırı olarak değerlendiren Babaoğlu, şunları söyledi: “Bugün bu saldırı; Kürt dilini sürgünde, büyük acılar içinde modern bir kimliğe kavuşturan Mehmet Uzun’a kadar uzandığını görüyoruz. Bir halkın kültür ve edebiyatına saldırmak, ona yönelik en büyük hakaret ve saldırı olduğunun bilincindeyiz. Feqiyê Teyran Parkı’na, Mem û Zîn şaheserinin yaratıcısı Ehmedê Xanê’nin büstüne saldıranlar ve daha kamuoyuna yansımış ve yansımamış yüzlerce Kürt ve kadim Mezopotamya kültürel değerlerine saldıranlar, ne amaçla bu saldırılarını gerçekleştirdilerse, Mehmet Uzun’un adına saldırmaları da bu amaçtan farklı değildir. Üzgünüz.”

‘KÜRT EDEBİYATINI YOK ETMEYE GÜÇLERİ YETMEZ'

Yaşanan benzer gelişmelerden kaygı duyduklarını ifade eden Babaoğlu, tepkisini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki bu saldırılar; sadece bir isme, bir resme ve bir sembole dönük saldırılar değildir. Bizzat Kürt insanına, onun bilincine, güncel ve tarihsel hafızasına ve onun varlığına dönük saldırılardır. Kuşkusuz ki; bu saldırı ret ve inkar politikasının yeniden depreşen uygulamalarıdır. Ama boş, amacına ulaşması mümkün olmayan, bir güneş kadar gerçek olan Kürt edebiyatını yok etmeye gücü yetemeyen saldırılardır. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, bu saldırılarla, özgürlük edebiyatını bir yaşam ve direnme desturu olarak belleyen, genci, yaşlısı, kadını, erkeğiyle Kürt halkını kimlik ve özgürlük talebinden vazgeçiremezler.

‘EDEBİYATIN GÜCÜ ZALİMLERE KARŞI HEP GALİP GELMİŞTİR’

İnsanlık tarihi gösteriyor ki, edebiyat ve sanatın gücü, her zaman egemenlerin kısa vadeli iktidar oyunlarına ve zalimliklerine karşı hep galip gelmiştir. Bu saldırıyı kınıyorum. Hükümet yetkililerini, halkların manevi, kültürel değerlerine yönelik saldırılara zemin sunan politikalarını gözden geçirmeye, bu politikaları terk etmeye, halklar, kültürler ve inançlar bahçesi bir ülke için politikalar üretemeye davet ediyorum.”    

‘ADI KÜRT HALKININ YÜREĞİNDEDİR’

Kürt dili savunucusu Mehmet Esen ise, Mehmed Uzun’un Kürt halkının en önemli değerlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Memed Uzun, Kürt halkının hayallerini eserleri ile yaşatıyor. Memed Uzun’un eserleri, Kürt halkının acısını, tarihini, kültürünü, sanatını ve Kürt halkının yaşamını anlattı. Bu nedenle Mehmed Uzun’un adını kaldırarak, Kürt halkının değerlerini ve kazanımlarını, iradesini yok etmek istiyorlar. Ancak Mehmed Uzun yaşamı ve eserleri ile Kürt halkının yüreğine adını yazdırdı” ifadelerini kullandı.