Filipinler'i vuran tropikal kasırga Megi, ülkenin kıyı illerinde en az 56 ölüme ve düzinelerce insanın kaybolmasına yol açan toprak kaymalarını tetikledi. Megi Kasırgası nedeniyle 42 binden fazla insan yerinden oldu, 200 kişi yaralandı. Filipinli yetkililer, kasırganın şimdilik dağıldığını aktardı.

Polis ve afet teşkilatlarından alınan bilgilere göre, Filipinler'in doğusunda toprak kaymalarına meyilli dağlık bir bölge olan Baybay kentinde arama ve kurtarma çalışmaları yoğunlaştırıldı. Sosyal medyadaki görüntüler, kurtarma operasyonları sırasında aralarında çocukların da bulunduğu cesetlerin yoğun çamur tabakasının içinden çıkarıldığını gösterdi. Hayatta kalanları kurtarmak için tahliye çalışmaları devam ediyor.

'İÇME SUYU SORUNUMUZ VAR'

Reuters'ın haberine göre, Baybay'da bir yetkili "Buradaki su sistemleri tıkandı, bu yüzden içme suyu sorunumuz var" dedi. Şehir ayrıca sağlık kapasitesini artırmak için yakındaki bölgelerden yardım istedi. Baybay Belediye Başkanı Jose Carlos Cari, DZMM radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, "Yiyecek, ilaç gibi şeyleri temin ediyoruz ama sorun tahliye merkezlerinin yönetimi” dedi. Bazı yardım paketlerinin dağıtılmasından önce selin durması bekleniyor.

Ulusal afet ajansının sözcüsü Mark Timbal, DZRH radyo istasyonuna yaptığı açıklamada kurtarma ekiplerinin temkinli olması gerektiğini, bazı bölgelerde hala yağmur yağdığını ve toprak kayması riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Filipinler, yılda ortalama 20 tropikal fırtına yaşıyor. Aralık ayında Rai Tayfunu nedeniyle 405 kişi ölmüş, yaklaşık 1400 kişi yaralanmıştı.