"Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları" gerekçesiyle Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı başta olmak üzere Gülen Cemaati'ne yakın yayın organlarından birçok isim gözaltına alındı.

Twitter’da bir anda Cemaat’i destekleyenler ile hükümeti destekleyenler arasında hashtag yarışı yaşanmaya başladı. Operasyonu basın özgürlüğüne darbe olarak niteleyenler #ozgurbasinsusturulamaz hastagi oluştururken, operasyona destek verenlerin hastagi ise #temizlikzamanı oldu.

dokuz8haber.com gündemin bu tartışma konusuna ilişkin yorumları ve "özgür basın" konusunu, tarihselliği ve Zaman gazetesinin geçmişteki manşetleri üzerinden değerlendiren bir haber derledi.

dokuz8'in haberi şöyle:

"İLK KEZ GAZETE BASILMIYOR; ÖZGÜR GÜNDEM"

Bazı gazeteci ve yazarlar, Zaman Gazetesi ile Samanyolu TV’ye yapılanın, yıllar boyunca Kürt basınının baskı ve sansüre karşı kullandığı sloganlardan olan ‘özgür basın susturulamaz’ söylemiyle bir tutulamayacağını düşünüyor. Gazeteci Leyla Alp, “İlk kez bir gazete basılıyormuş gibi davranmasak Özgür Gündem, Yürüyüş, Atılım… Metin Göktepe… Hapiste onlarca gazeteci” derken, Hayko Bağdat ise, “Bu işin miladını merak edenler; Özgür Gündem’in bombalandığı gündür” diyor.

"CEMAAT’İN BUGÜN YAŞADIĞI DA FAŞİZİMDİR"

Ahmet Şık ise, “Birkaç yıl önceki faşizm döneminin kudretli sahiplerinden Cemaat’in bugün yaşadığının adı da faşizmdir. Faşizme karşı çıkmak erdemdir” derken, gazeteci Nedim Şener de Şık’ı, “Muhalif gördüklerine karşı hukuk katliamına ortak olanlar gün gelir yarattıkları silahın kurbanı olurlar” sözleriyle destekliyor. 

Zaman Washington temsilcisi Ali H. Aslan da Ahmet Şık’a, “Faşiste faşist dediğin için teşekkürler Ahmet Şık. Ve lütfen hakkını helal et. Biz senin özgürlüğüne böyle sahip çıkamamıştık” diyerek cevap verdi.

Bu sözlerin yanında “AKP’ye karşı Cemaat’i savunmanın, faşizme karşı faşizmi savunmaktır” diyenler de bulunuyor ve gazetenin Hükümet’le ters düşmeden önceki manşetlerini hatırlatıyor. Gazete, Cemaat’in Hükümet’le ters düşmesi ve Fethullah Gülen’e karşı tavır alınmasının ardından Hükümet’e yakın söylemlerini bir anda değiştirmiş ve yayınlarıyla da buna karşılık vermişti.

"BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ CEZALANDIRILIYOR"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ise, “Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılıyor” başlıklı ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Gerçek sebebini bilemeden ve adil yargılanma hakları ihlal edilerek bugüne kadar 200’e yakın gazeteci terör örgütü üyeliği iddiasıyla cezaevinde tutulmuştur. Şimdi de medya organlarını da tutuklayan bir dönem yaşanmaktadır. Yeniden gazeteciler gözaltına alınmaktadır” denildi.

"HAKSIZLIĞA SESSİZ KALMALARI, HAKSIZLIĞA KARŞI DURMAMIZA ENGEL DEĞİL"

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) bir açıklama yayınlayarak operasyon için “Manzara darbe dönemlerinin, sıkıyönetim, olağanüstü hal dönemlerinin uygulamalarıdır. Derhal durdurulmalıdır” dedi. Gözaltına alınan medya mensupları için GÖP şunları yazdı:

"Yakın geçmişte baskıcı bu iktidarla birlikte çalışan, birlikte yürüyen bu kişilere yapılan soruşturma ve gözaltılar, iktidarın emrinden, denetiminden, kontrolünden çıkan gazetecilerin cezalandırılması operasyonudur… Haklarında soruşturma açılan, gözaltına alınan gazetecilerin geçmişte Ahmet Şık, Nedin Şener, Soner Yalçın gibi çok sayıda gazetecinin tutuklanmalarını savunması, sessiz kalması, bu kişilerin o günkü çizgilerinin, haksız, hukuksuz duruşlarını gösterir. Ancak bütün bunlar, bugün meslektaşlarımıza yönelik haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkmamıza, basın ve ifade özgürlüğünü “yine” savunmamıza asla engel değildir… Yapılan operasyon, iktidara muhalif çizgide olan tüm gazetecilere yönelik tehdittir, gözdağıdır."

İşte Zaman gazetesinin dün ile bugünkü manşetleri: 


22 Mart 2012’de Newruz kutlamaları “teröre bahane” şeklinde verilmişti. 23 Haziran 2009’taki bir manşetle ise, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle “Demokrasi dışı senaryolara karşı tek yürek” olunduğu söylenmişti.

GEZİ: PROVOKATÖRLER

Gezi direnişi sırasında ise atılan manşetler



'KAÇAKÇILAR'DAN 'ADALET'E


Roboski katliamının yaşandığı zaman “Askerler kaçakçıları vurdu” diye manşet atan Zaman, Hükümet’le arasına çektiği keskin sınırların ardından katliamın 3.yılında Roboski’yi “Uludere adalet bekliyor” başlığıyla verdi.

BERKİN İÇİN EYLEMLERDE ‘BAHANE’DEN ‘MÜDAHALE’YE




16 Kasım 2013’te Berkin Elvan için yapılan eylemlerde, eylemciler için “Okmeydanı’nı savaş alanına çevirdiler” şeklinde başlıklar atıldı. Elvan’ın ölümünün ardından 11 Mart 2014’te sokağa çıkanlar için, “Eyleme polis müdahalesi, Berkin Türkiye’yi ağlattı” başlıkları atıldı.

YOLSUZLUK OPERASYONLARININ ARDINDAN


18 Aralık 2013’ten itibaren atılan bazı başlıklar

dokuz8haber'in haberine gitmek için tıklayınız