Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Akit Gazetesi’nin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini hedef alan yayınlarıyla ilgili olarak yaptığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Kararda, söz konusu yayınların “eleştiri ve haber verme sınırları içerisinde kaldığı” iddia edilerek, akademisyenlere “esnek olmalısınız” mesajı verildi.

Yeni Akit Gazetesi ve www.habervaktim.com isimli internet sitesinde geçen Aralık ve Ocak aylarında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi yönetimini ve görev yapan akademisyenlerini hedef alan haberler yayınlandı.

“Ankara Üniversitesi Örgüt Evi”, “Öğrenci Evi mi Örgüt Evi mi”, “İletişim Fakültesi İşgal altında mı” , “İLEF Baştan kokmuş”, “PKK üyeliğinden ceza alan bir öğrenci hiçbir derse girmeden 90-100 puanlarla dersleri geçiyor” başlıklı haberlerde gerçek dışı bilgilere yer verildi.

HAKARET EDİLDİ

Bu haberler nedeniyle fakültenin akademisyenlerinden Funda Başaran Özdemir, “Basın yolu ile hakaret” suçu işlendiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık Özdemir’in suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. Radikal’den Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, savcılık söz konusu yayın organları hakkında dava açmaya yer olmadığına kanaat getirerek takipsizlik kararı verdi.

HAKARET YOK, DEMOKRASİ VAR

Takipsizlik kararında ilginç değerlendirmelerde bulunuldu. Kararda, söz konusu haberlerde müştekinin hedef alınmadığı ve hakaret kastı ile hareket edilmediği öne sürüldü. Kararda, AHİM kararları hatırlatılarak, ifade özgürlüğünün, demokratik toplumun vazgeçilmez öğesi olup bunun da toplumun ilerlemesinin ve her insanın gelişmesinin temel şartlarından biri olduğu altı çizildi.

HOCA’YA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERSİ

Kararda, ifade özgürlüğünün sadece hoşa giden yada insanları incitmeyen veya önemsenmeyen bilgi ve düşünceler için geçerli olmadığı vurgulanarak “Aynı zamanda devleti ve toplumun herhangi bir kesimini inciten, şok eden veya rahatsız eden bilgi ve düşünceler içinde geçerli olması demokratik toplumun olmazsa olmaz koşullarını oluşturan çoğunluk, hoşgörü ve açık görüşlülüğün bunu gerektirmektedir” denildi.

ESNEK OLUN BİRAZ

Savcılık haberlerdeki gerçek dışı bilgileri görmezden gelerek, İletişim Fakültesine esnek olun mesajı vererek şunları kaydetti: “Düşünce ve olayların açıklama ve yayma hürriyetinin, fikir özgürlüğünün ana teması olduğu, toplumda belirli görevleri üstlenmiş fikirleri takip edilen ve halka mal olmuş kişilere ilişkin tahammül eşiğinin daha ileri seviyede olması ve bunun somut olayda aşılmamış oluşu, bu kişilerin eleştirmeleri karşısında esnek bir yaklaşım tarzı gösterilmesi gerektiği göz önüne bulundurulduğunda açıklamaların eleştiri ve haber verme sınırları içerisinde kalmıştır.”

Özdemir, savcılığın verdiği kararın bozulması için Sincan Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. Mahkeme, itiraz başvurusunu önümüzdeki günlerde sonuçlandıracak. (Radikal)