Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin davaya bakan mahkemenin Radikal Gazetesinin “uyudular ve çekildiler” manşeti nedeniyle muhabir Mesut Hasan Benli ilgili olarak yaptığı suç duyurusuna savcılık ders gibi bir gerekçeyle takipsizlik verdi.

Kararda, mahkemede yaşananları yaptığı haberle kamuoyuyla paylaşan Benli’nin haberi için, “Suça konu yazının kaleme alınış biçimi, üslubu ve içeriği itibariyle basın özgürlüğü çerçevesinde adil haber niteliği taşıdığı, kamunun ilgisi olan bir olayda bilgilendirme hakkı” denildi.

Evrensel'de yer alan habere göre Ethem Sarısülük’ün polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin açılan davayla ilgili olarak 2 Aralık 2013 tarihinde yapılan duruşmaya, üye hakim ve savcının uyumalarına ilişkin görüntüler damga vurmuştu.

Radikal Gazetesi’de söz konusu duruşmayı “Önce uyudu sonra çekildi” manşetiyle okuyucularıyla paylaşmıştı. Gazete haberi kullanırken, duruşma salonunda çekilen görüntüler yerine olayı anlatan bir resme yer vermişti. Mahkeme heyeti bu duruma karşın muhabir Benli hakkında “Ses ve Görüntülerin Kayda Alınması” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Benli hakkında sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı.

Benli hakkında dava açmaya yer olmadığına karar veren savcılık verdiği takipsizlik kararında, özgür basının demokratik toplum düzeninin ve demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru olduğu kaydedilerek, şöyle denildi:

“Suça konu yazının kaleme alınış biçimi, üslubu ve içeriği itibariyle basın özgürlüğü çerçevesinde adil haber niteliği taşıdığı, kamunun ilgisi olan bir olayda bilgilendirme hakkının olduğu, yürütülen soruşturma ile ilgili olarak gizli kalması gereken her hangi bir işlemin içeriği ve neticelerinin açıklanmadığı haberin basının halkı bilgilendirme işlevi kapsamında kaldığı, haberin güncel olduğu, söz konusu haberde heyete ilişkin fotoğrafın olmaması ve bilirkişi raporu da nazara alındığından atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı. Verilen bu karar birçok duruşmada görev yapan gazetecilere yönelik haksız ve hukuksuz açılan davalara da emsal teşkil ediyor.