Hişyar Barzan Şerefhanoğlu / Demokrat Haber

İfade özgürlüğünü savunmak ve bu doğrultuda yapılan hak ihlallerine karşı mücadele etmek için 1972’de şair Stephen Spender tarafından kurulan İngiltere merkezli İndex on Censorship Zaman Gazetesi’ne kayyum atanması sonrası Türkiye’de internet sansürü, haber alma hakkının engellenmesi ve basın üzerindeki sansür ve yasaklara son verilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı muhatap alarak bir imza kampanyası başlattı.

Devletler, kurumlar ve grupların baskısı altında olanların ifade özgürlüğü hakkını savunmak amacıyla kampanyalar düzenleyen ve bu doğrultuda farkındalık yaratmak isteyen, internet sansürüne karşı mücadele eden, sosyal medya kullanıcılarına yönelik kısıtlamalarla ilgili çalışma yürüten İndex on Cencorship, İnsan Hakları evrensel beyannamesinin “ifade özgürlüğü”nü içeren 19’uncu maddesini temel çalışma alanı olarak belirlemiş bir kuruluş.

4 Mart tarihinde İndex on Cencorship tarafından başlatılan ve muhatap olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alındığı imza kampanyasına bugüne dek dünyaca ünlü birçok gazeteci imza atmış durumda.

İmzacılar arasında Index on Censorship Başkanı David Aaronovitch, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Genel Direktörü Christophe Deloire, Uluslararası Basın Enstitüsü Direktörü Barbara Trionfi, İngiltere merkezli Telgraph gazetesi köşe yazarı Tim Stanley, Sunday Herald Gazetesi editörü Neil Mackay, OpenDemocracy.net baş editörü Mary Fitzgerald, The Sun Gazetesi editörü Tony Gallagher, Daily Mail editörü Paul Dacre gibi basın ve medya alanında isim yapmış kişiler bulunmakta.

İmza metninde “Türkiye devleti, ülkenin önde gelen gazetelerinden biri olan Zaman gazetesine el koydu. Bunu yapması ile, Türkiye artık özgür basın ilkesine bağlı olmadığını doğruladı, oysa özgür basın bütün demokratik toplumların temelidir” denildi.

İmzacılar, mahkemeden Zaman gazetesine kayyum atanması kararını geri çekmesini talep etti ve Uluslararası toplumdan Türkiye devletinin defalarca özgür ve bağımsız medyayı bastırmaya çalışmasına karşı açıkça konuşmasını önemle tavsiye etti.

Kampanyayla ilgili detaylar adresinden bulunabilir.