Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine yönelik operasyonu, "İşte Gever'e 'gizli' operasyon belgesi" başlıklı haberi ile kamuoyuna duyurduğu için 14 Mayıs'ta tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şermin Soydan'ın yargılandığı duruşma, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

"Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" ve "Devletin savaş ve imkânlarının tehlikeye sokulması" iddiasıyla "müebbet hapis" cezası istemiyle yargılanan Soydan, duruşmaya bulunduğu Erzurum T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Soydan’ın avukatı ve ailesinin hazır bulunduğu duruşma kimlik tespiti ile başladı. Ardından, mahkemenin bir önceki duruşmada İçişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı’ndan cevaplaması için gönderdiği yazıya verilen cevaplar okundu.

MİT, söz konusu toplantının düzenlendiğini kanıtlayan belgenin olmadığını ve böyle bir toplantının düzenlenmediğini savunurken, Hakkari Valiliği ise belgenin 327'nci madde kapsamında gizli bir belge olduğunu belirtti.

“Güvenlik” gerekçesiyle getirilmeyen ve SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Soydan, savunma yapmayacağını ve bir sonraki duruşmada mahkeme salonunda bulunma talebini dile getirdi.

Soydan’ın avukatı Cüneyt Caniş’in de müvekkilinin talebini yinelemesi ardından mahkeme heyeti, İçişleri Bakanlığı’na söz konusu habere konu olan belgenin içeriğinin ve gizlilik durumunun belirtilmesi için yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 23 Kasım’a erteledi.