Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Nedim Şener ve Ahmet Şık ile CHP İzmir Milletvekili, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan için iki ayrı yürüyüş düzenlendi.

 

Odatv Davası'nın tutuklu sanıkları gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanmalarının 1. yıldönümü Taksim'de protesto edildi.

 

Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar, gazeteciler ve partilerin de destek verdiği eyleme yaklaşık 200 kişilik bir grup katıldı. Taksim Meydanı'nın da toplanan 'Yansak da dokunacağız' yazılı pankart eşliğinde Galatarasay Meydanı'na kadar yürüdü. Ellerinde 'Özgür basın herkese lazım', 'TMY ve ÖYM kaldırılsın', 'Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın', 'Cezaevinde gazeteci istemiyoruz' yazılı dövizler taşıyan eylemciler, Ahmet Şık ve Nedim Şener lehine sloganlar attılar. Sloganlarla hükümeti de eleştiren grup Galatarasay Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı.

 

GALATARASAY'DA BASIN AÇIKLAMASI
Ahmet Şık ve Nedim Şener'i tutuklayarak gerçeklerin perdelendiği belirtilen basın açıklamasında, "Devleti ele geçiren yeni egemenler, eski taktikleri cilalayarak Uğur Mumcu'dan Musa Anter'e, İzzet Kezer'den Hrant Dink'e kadar öldürerek yapamadıklarını, bu kez hapse atarak yapmak istiyorlar. Dünyada en çok gazeteci hapsedilen ülke ne yazık ki Türkiye..." denildi.

 

CUMARTESİ ANNELERİ'NE DESTEK
Basın açıklamasının ardından gruptan bazıları 'Cumartesi Anneleri' olarak adlandırılan kayıp yakınlarına destek verdi. Cumartesi Anneleri'nin basın açıklamasını grup adına tutuklu gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık okudu. Hem gazeteciler için yapılan yürüyüşe hem Cumartesi Anneleri'nin eylemine CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Bihlun Tamaylıgil de destek verdi.

 

BALBAY VE ÖZKAN GÖNÜLLÜLERİ
Ayrıca Silivri Cezaevi'nde bulunan gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın bir yıldır tecritte tutulduğu gerekçesiyle Galatasaray Meydanı'nda toplanan "Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay Gönüllüleri" isimli grup da protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe CHP'li milletvekilleri Bihlun Tamaylıgil, İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, sanatçılar Levent Kırca, Edip Akbayram gazeteciler Mine Kırıkkanat, Ataol Behramoğlu ve Tuncay Özkan'ın kızı Nazlıcan Özkan'ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

"BİR YILDIR TECRİTTE TUTULUYOR OLMASINI PROTESTO EDİYORUZ"
Galatasaray Meydanı'nda 13:00'da toplanan grup burada, "Zorbalığa göz yumma Mustafa Balbay, Tuncay Özkan bir yıldır tecritte" yazılı pankart açarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yağmur altında gerçekleşen yürüyüş sırasında 'Balbay, Özkan çıkacak yine yazacak', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek' sloganları atıldı. Taksim Meydanı'nda grup adına yapılan basın açıklamasında, "Bizler, bugün buraya Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ve suçunu bile bilmeyen nice gazeteciler, milletvekilleri, yazarlar ve aydınlar için geldik. Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın hiçbir hukuki ve nesnel neden olmaksızın bir yıldır tecritte tutuluyor olmasını protesto ediyoruz" denildi.

 

"TUVALETE GİDERKEN BİLE SLOGAN ATIYORUM"
Açıklamanın ardından mikrofonu alan sanatçı Levent Kırca söyledikleriyle gülüşmelere neden oldu. 'Birlik olmak mecburiyetindeyiz başka alternatif kalmadı' diyen Kırca'nın, "Yağmur demiyoruz, yaş demiyoruz yürüyoruz helal olsun bize. İster misiniz bu yağmur da kar da bunların bir düzenlemesi olsun bize, yürüyemeyelim diye. Ben öyle alıştım ki gece tuvalete kalkıyorum, tuvalete giderken bile slogan atıyorum" sözleri gülüşmelere neden oldu. (gazeteport)