İstanbul Özgür Basın Platformu, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ETHA çalışanı gazeteciler İsminaz Temel ile Havva Cuştan’ın tutuklu yargılandığı, pazartesi günü, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek davaya katılım çağrısı yapıldı.

Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Edebiyat Eleştirmeni Ayşegül Tözeren, Cumartesi İnsanları, insan hakları savunucuları ve çok sayıda gazeteci destek verdi.

Eylemde konuşan Sezgin Tanrıkulu, “Neredeyse buradaki arkadaşlarla adliyede, sokakta hep beraberiz. Parlamentodan daha çok buradayız. Avukatken, baro başkanıyken bu kadar çok adliyeye gitmiyordum. Neredeyse dünyadaki tutuklu gazeteciler kadar Türkiye’de tutuklu gazeteci var. Pazartesi günü de hep beraber adliyede olacağız. Arkadaşlarımızı çıkaracağız” şeklinde konuştu.

OYA ERSOY: ‘BASINA BASKI HİÇ BU KADAR ARTMAMIŞTI’

Ardından HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konuştu. Ersoy Türkiye tarihinde basının hiç bir zaman özgür olmadığını belirterek “Ama hiç bir zaman bu kadar ki kadar baskı görmedi, bu kadar tutuklanmadı, bu kadar manipülasyona maruz kalmadı” dedi.  Halka gerçekleri ulaştırmak için çabalayan basın emekçilerinin yanında olduklarını belirten Ersoy “Biz ancak bir arada olursak bu yalan ve manipülasyon ortamına son verebiliriz” diye konuştu.

‘ONLAR BİZİM HABERLERİMİZİ YAPANLAR’

Cumartesi İnsanlarından Maside Ocak da söz alarak her hafta onların sesini duyuran basın emekçilerinin yanında olduklarını belirterek “Gazetecilik suç değildir. İnsan hakları temelli gazetecilik yapmak suç değildir. Onlar bizim haberlerimizi yapanlardı. Bizim sesimiz oldular” ifadelerine yer verdi. Kitle adına basına açıklamasını okuyan gazeteci tutuklu gazetecilerin tahliyesini istedi.

“Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, Havva Çuştan, Serpil Ünal, Pınar Gayip, İsminaz Temel, Hicran Ürün, Semiha Şahin ve Pınar Tarlak arkadaşlarımız için burada toplandık” dedi. Güveli, “Pazartesi günü o mahkemede, İsminaz gazeteciliği savunacak. Gazetecilik yapmanın suç olmadığını anlatacak. Havva ise, halkın haber alma hakkına vurgu yapacak. Her iki gazeteci arkadaşımızla gurur duyuyoruz. Onlar, iddia edilen suçları işlemiş birer suçlu değil,  halk için habercilik yapan bu ülkenin gerçek gazetecilerindendir” dedi. Açıklama, “Özgür basın susturulamaz” sloganları ile sona erdi.

Kaynak: Evrensel