Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutukluluğuna bugün ikinci kez itiraz edildi. Dilekçede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da hatırlatıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun’un haberine göre dilekçede, suç oluşturduğu ileri sürülen yayın eyleminin hakimlikçe, basın özgürlüğü ve haber verme hakkı çerçevesinde değil, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delil olarak değerlendirildiği belirtildi.

Dündar ve Gül’e yöneltilen “örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “siyasi ve askeri casusluk” ve “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlarından ayrı ayrı tutuklama kararı verilmişti.

Dilekçede, bu üç suçlamadan “örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasının Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 100. maddesinde düzenlenen tutuklama nedenleri arasında yer alan katalog suçlar arasında yer aldığı, diğer iki suçlamanın bu katalog suçlardan olmadığının altı çizildi.

“DÜNYANIN YUVARLAK OLDUĞU KADAR YALIN”

Dilekçede, Dündar ve Gül’ün kaçma şüphesini gösteren somut olgular ya da delilleri karartma şüphesini gösteren davranışları olduğunun iddia edilemeyeceği şöyle ifade edildi:

“Can Dündar ve Erdem Gül bakımından bir tutuklama nedeninin olmadığı, tabiri caizse güneşin her sabah doğudan doğup her akşam batıdan battığı ya da dünyanın yuvarlak olduğu gerçeği kadar yalın bir olgudur.”