İngiltere'de bazı gazeteler bugünkü sayılarında, Türkiye'de Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun özel sayısından seçkilerin yayımlanmasına yönelik tartışmalara sayfalarında yer verdi.

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi dün Charlie Hebdo dergisinin son sayısının kapağında yer alan Muhammed Peygamber tasvirini yayımlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar vermişti. Bu durum, İngiltere basınında yer aldı.

FINANCIAL TIMES: GERGİNLİĞİN ARTTIĞI BİR DÖNEME GİRİLDİ

Financial Times gazetesindeki haberin başlığı, "Türk mahkemesi Charlie tasvirlerini yasakladı".

Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey mahkemenin bu kararı, nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bir ülkede, önde gelen laik bir gazetenin (Cumhuriyet) dergiden tasvirler yayımlamasının ardından aldığını belirtiyor.

Financial Times'ın haberinde şu satırlar yer alıyor:

"Mahkemenin kararı, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik kaygıların ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekçileri ile kendince laikler arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde geldi."

Haberde, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer'in Charlie Hebdo'dan dört sayfalık bir seçkiye sayfalarında neden yer verdiklerini açıklamasına ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Twitter hesabından Peygambere atfen şekiller yayınlayanları provokasyonla suçlamasına da değinilmiş.

Financial Times, sosyal medyadaki mahkeme kararına tepkileri de hatırlatıyor. Gazete on binlerce kişinin Cumhuriyet'i destekleyip "Je Suis Cumhuriyet" (Ben Cumhuriyet'im) şeklinde tweetler attıklarını, çok sayıda kişinin de buna karşıt hashtagler, tehditler ve hakaretlerle yanıt verdiğini aktarıyor.

Gazeteye konuşan ABD merkezli düşünce kuruluşu German Marshall Fund'dan Özgür Ünlühisarcıklı ise şunları söylemiş:

"Türkiye'de tehdit altında olan laiklik değil, ifade özgürlüğü ile hukukun ve hoşgörünün üstünlüğü. Gerçek sorun bu...Eğer roller değişmiş olsa karikatürlerin Atatürk'e hakaret ettiği düşünülse, hala aynı tartışmayı yaşıyor olabilirdik."

Financial Times haberinin sonunda, bağımsız bir haber sitesi olan T24'ün mahkemenin yasak kararına uymayarak Charlie Hebdo'nun son sayısının tümünü Türkçe yayımladığı bilgisini de vermiş okurlarına.

TIMES: TİB'E TALİMAT VERİLDİ

Times gazetesindeki haberin başlığı ise "Orta Doğu Peygamber karikatürlerini engelledi".

Haberde şu satırlar yer alıyor:

"Birçok ülkede, insanların dine hakaret içerdiği iddia edilen tasvirleri görmesinin önlenmesi için kısıtlamalar getirildi."

Times, Türkiye'de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na, Muhammed Peygamber karikatürünün yayımlandığı internet sitelerine erişimin engellenmesi talimatı verildiğini aktarıyor.

Okurlarına, Cumhuriyet gazetesini taşıyan kamyonların, karikatürün yayımlanmasının planlandığına yönelik haberler sonrası arandığını da aktarmış gazete.

Kaynak: BBC Türkçe