10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, Türkiye’de giderek artan sayıda gazeteci baskılar nedeniyle mesleğini yapamıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne göre geçen yıl 780 gazetecinin resmi sarı basın kartı iptal edilirken, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı, 189 basın çalışanı ise sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Türkiye’de gazeteciler tarafından gazetecilik özgür olmadığı için kutlanmayan ve ‘çalışamayan gazeteciler günü’ olarak anılan 10 Ocak’ın yıldönümünde basın meslek örgütlerinin verileri basın özgürlüğü açısından durumun vahametini ortaya koyuyor.

10 Ocak’ın yıldönümünde meslek örgütlerinin verileri şu şekilde:

145 GAZETECİ TUTUKLU

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2016 yılı basın raporu verilerine göre Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ve kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı’nın tutuklanması ile birlikte Türkiye 145 tutuklu gazeteci ile gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

157 YAYIN KAPATILDI 3 BİNE YAKIN İŞSİZ GAZETECİ

Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte aralarında 28 TV, 33 radyo, 5 ajansın da bulunduğu 157 yayın organı kapatıldı. Kapatmalar ve iktidar baskısı sonucu 3 bine yakın gazeteci işsiz kaldı.

839 GAZETECİ YARGILANDI

Türkiye gazeteciler cemiyeti raporuna göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi. TGC bu yıl 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle hakim karşısında çıktığını açıkladı.

2016 yılında 15 toplumsal olayın ardından yayın yasağı kararı getirildi.

2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye, 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. sıraya geriledi.

6 GAZETECİ 17 GÜNDÜR GÖZALTINDA

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da 25 Ekim günü evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan OHAL KHK’sı ile kapatılan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik  ve muhabiri Metin Yoksu, Diken yazarı Tunca Öğreten, ETHA Yazıişleri Müdürü Derya Okatan, Birgün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi İmtiyaz Sahibi Eray Sargın 17 gündür gözaltında tutuluyor.

Gazeteciler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 24 Ocak’a kadar gözaltı kararı bulunuyor.