8 Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili son iddia Sabah gazetesinden geldi. Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu'nun raporuna ulaştığını öne süren gazete, iddia edilenin aksine, Özal'ın zehirlenmediğini ileri sürdü.

Rapora göre Özal'ın naaşında dışarıdan verilmiş 4 farklı toksik madde bulundu. Ancak bu maddelerin zehirlenmeye, ölüme yol açacak dozda olmadığı belirtiliyor.

Gazetenin haberde yer verdiği rapora göre ise Özal zehirlenmediyse naaşta bulunan 4 farklı toksik madde ne ve vücuda nasıl girdi? karmaşası ise şöyle çözüme kavuşturuluyor.

"DDT, SEBZE VE MEYVELER ARACILIĞIYLA VÜCUTTA BİRİKEBİLİR"

Özal'ın naaşında bir dönem  böcek ilacı olarak kullanılan DDT normal sınırdan on kat fazla tespit edilmişti. Uzmanlar ise DDT'nin yıllar içinde çeşitli sebze ve meyvelerden tarım ilaçları aracılığıyla alınarak vücutta yağ tabakasında birikebildiğini belirtiyor.

"POLONYUM RADYOAKTİF MADDE ÇEVRESEL ETKENLER NEDENİYLE VÜCUDA GİRDİ"

Naaş üzerinde ayrıca öldürücü etkilere sahip Amerikyum ve Polonyum radyoaktif maddelere de rastlanmıştı. Kurum Polonyum adlı radyoaktif maddenin çevresel etkenler vesilesiyle vücuda girdiği görüşünde. İncelemeler sırasında kefende bile zehirli madde tespit edilmesi, radyoaktif maddelerin çevresel faktörler konusunda kanaat oluşmasında etkili oldu.

"KADMİYUM'UN NAAŞTA ÇIKMASI NORMAL"

Raporda Özal'ın naaşında bulunan seramik, pil ve akü sanayinde kullanılan  kanserojen ve ağır toksik bir ağır metal olan kadmiyuma da açıklık getirildi. Kadmiyum'un Özal'ın naaşında çıkmasında da normal olmasına dikkat çekildi.

Zehirlenmeyi kanıtlayacak dozda bulgulara rastlamayan Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu kesin raporunu hafta içinde yazarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletecek.