Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ilk Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) Evrensel Gazetesi ile imzaladı.

4 medya kuruluşunda Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri yürüten Türkiye Gazeteciler Sendikası, ilk TİS'i Evrensel gazetesi ile imzaladı. Gazete binasında gerçekleşen TİS imza törenine, TGS Genel Başkanı Uğur Güç ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'ın yanı sıra çok sayıda gazete çalışanı katıldı. Törende konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Polat, basında örgütlülüğün ve ifade özgürlüğü için mücadele ettiklerini belirterek, TGS'nin tutuklu gazeteciler konusunda tutarlı tavırlar sergilediğini ve bu yüzden TGS ile imzalanan sözleşmeden dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.

TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise yeni dönemde ilk toplu sözleşmeyi Evrensel Gazetesi ile imzaladıklarını belirterek, ANKA Haber Ajansı, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri ile de görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Evrensel gazetesinde 50 üyeyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine Haziran ayının ilk günlerinde başladıklarını dile getiren Güç, Evrensel yönetimi ile yapılan görüşmelerin ikincisinde anlaşmayı sağladıklarını söyledi.

'GAZETECİLERİ SENDİKAMIZDA ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Evrensel Gazetesi'nin 20 yıldır basın ve ifade özgürlüğü mücadelesinin yanı sıra sendikal mücadeleye verdiği destek ile de işçi sınıfı mücadelesinde de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Güç, Evrensel gibi bir gazete ile toplu sözleşme imzalamanın önem arz ettiğini belirtti.

Aralık ayında başlatılan örgütlenme çalışmaları sonucunda Evrensel dahil 4 iş yeri ile toplu sözleşme yapabildiklerini ve amaçlarının basının tamamında toplu sözleşmeli bir düzene girmek olduğunu söyleyen Güç, "Basın özgürlüğü başta olmak üzere iş güvencesi, can güvenliği, ücret güvencesi için TGS'den başka çare yoktur. Bu sebeple bütün gazetecileri sendikamızda örgütlenmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

TİS ile birlikte Çalışan Gazeteciler günü olan 10 Ocak'ta çalışanların ücretlerinin üçte biri oranında ikramiye alacaklarını da belirten Güç, yine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın gazetecilerin izinli olacaklarını söyledi. İmzalanan sözleşmede toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili düzenlemelerin olduğunu da ekleyen Güç, "İşveren işyerinde uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasal mevzuat gereği, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli önlemleri alır. Buna yönelik olarak sendika ile birlikte işyerinde ve medyada cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine ilişkin eğitim çalışmaları yapar" şeklinde konuştu.

Güç, işverenin, kadın ve LGBTİ çalışanların erkek çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olmasının gazetenin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında erkeklerle eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf ettiğini ve bunun için pozitif ayrımcı tedbirler aldığını ifade etti. (DİHA)