Türkiye Gazeteciler Sendikası, Cumhurbaşkanlığı'nın “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak" ibaresinin yer aldığı Tasarruf Genelgesi’ne karşı sokağa çıkıyor.

TGS, bu genelge ile kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilanlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelerin kapanması ve yerel basında çalışan binlerce gazetecinin işsiz kalacağı anlamına geleceğine dikkat çekiyor.

TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna genelgedeki maddeleri, yerel medyanın ‘ölüm fermanı’ olarak niteleyerek şöyle dedi:

“Türkiye’de yerel basın zaten çok güç koşullarda varlığını sürdürmeye çalışıyor. Fırlayan döviz kurları kağıt maliyetini karşılanamaz hale getirdi. Dijitalleşme yazılı ulusal basın kadar yazılı yerel basını da zora sokuyor. Şimdi bir de kamu kurumlarına gazete alınmayacak, ilan verilmeyecek. Tasarruf yapılacak başka başlık, kalem kalmamış mı? Cumhurbaşkanlığı’nın yazlık sarayının maliyetiyle ilgili haberler gündemdeyken, gazeteden, haberden, haber alma özgürlüğünden yapılan tasarruf, tasarruf değil basına yönelik yeni bir baskı ve engellemedir.”    

TGS 6 ilde “'Haberden tasarruf olmaz', Kamu kurumlarına gazete almayı yasaklayan genelge iptal edilsin!” talebiyle açıklama yapacak.

Evrensel’in haberine göre, yer ve saatler şöyle:

İstanbul-TGS Akademi: 12.00

Ankara-TBMM: 13.00

İzmir-Hasan Tahsin Anıtı: 12.00

Adana-Sanatçılar Parkı: 12.00

Mersin-Uğur Mumcu Anıtı: 12.00

Eskişehir-Adalar Migros Önü: 12.00