Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), hükümet yanlısı olarak bilinen ensonhaber.com‘da yayınlanan ‘En seksi devrimci’ başlıklı habere tepki göstererek “Medya eril dilden vazgeçmeli” dedi.

Taksim’de 1 Mayıs açıklaması yapmak isteyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerine polisin saldırısı sonucu görüntülere yansıyan bir kadına yönelik olarak ‘sarışın seksi eylemci’ ifadesini kullanan En Son Haber‘i kınayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, “Medyada kadınlara yönelik kullanılan eril dilin son örneği Taksim’de 1 Mayıs açıklaması yapmak isteyen sendika ve meslek örgütleri temsilcileri arasında yer alan bir kadına yönelik olarak kullanıldı.

Sarışın, seksi eylemci ibarelerine yer verilen www.ensonhaber.com sitesi daha sonra kullandığı başlığı ‘çakma devrimci, çakma sarışın’ olarak değiştirmiş ve aynı tutumunu sürdürmüştür. Sitenin bu tutumu Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin Gazetecinin Temel Görevlerini ve İlkelerini tarif eden E bendinin 3. Maddesine aykırıdır” dedi.

Bu maddede ‘Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz” ifadelerin yer aldığı belirtildi.

www.ensonhaber.com sitesinin kadına yönelik bu tutumunu kınayan cemiyet, tüm gazetecileri TGC Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uygun bir yayıncılık anlayışı benimsemeye davet etti. (diken.com.tr)