Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  (TGC) Yüksekova’da 3 askerin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla ilgili Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı kararını eleştirdi. TGC, “Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu yayın yasağı kararı, basın özgürlüğünü zedelemiştir” dedi.

TGC tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Son bir yıl içinde verilen yayın yasaklarına bakıldığında demokratik bir devlette istisnai olarak uygulanması gereken kavramın yavaş yavaş kurala dönüştüğünü görüyoruz.

“Mahkeme karar verirken ‘içeriği doğru olmayan bilgilerin medyada yer almasının kamu düzenini bozacağının aşikar olduğu’ görüşüne dayanmış ise de bilimsel gerçekler bunun tam tersini söylemektedir.

“Kamuoyunu ilgilendiren sarsıcı, hassas konulara getirilen  yayın yasakları, toplumda söylentilere ve yanlış bilgilere ve en önemlisi  daha fazla karmaşaya yol açmaktadır.

“Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu yayın yasağı basın özgürlüğünü zedelemiştir.  Basının görevi kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmaktır. Basın hürdür ve sansür edilemez.”

NE OLMUŞTU?

25 Ekim günü Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısında 3 asker hayatını kaybetmişti.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 25 Ekim 2014 günü saat 16.00’da, düzenlenen silahlı saldırı sonucu, bir uzman jandarma çavuş ve iki jandarma erin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

26 Ekim tarihde de Yüksekova’daki saldırıya ilişkin Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı kararı verilmişti.

30 Ekim’de Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği tarafından tekrar yayın yasağı kararı verilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Yüksekova’da yaşanan olaylara ilişkin yayın yasağı konulmasını eleştirmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari Yüksekova’daki saldırıyla ilgili, “Olayın mesulü olduğuna dair deliller elimizde bulunan şahıslar gözaltına alındılar” dedi.

PKK, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 3 askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada olayla herhangi bir ilişkilerinin söz konusu olmadığı, konunun araştırıldığı belirtilmişti. (imctv)