Öldürülen Gazeteciler Paneli’nde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de uzun süredir gazetecilik mesleği yoğun bir baskı altında. Her gün nefret tohumları ekiliyor.” dedi.

TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen Öldürülen Gazeteciler Paneli’ne Turgay Olcayto, önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Turgut Fethi Erden, Aydın Dörter, Seracettin Zıddıoğlu, Fikret Eriç, Yasemin Arpa, İsmail Saygılı, Ali Kılıç, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, avukat Bahri Belen, Toplumsal Bellek Platformu adına Dr. Canan Kaftancıoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre, toplantının açılış konuşmasını yapan Olcayto, sosyal medya yasaklarına ve gazetecilere yönelik baskılara değindi. Bazı medya organlarının attıkları başlıklarla nefret tohumları ektiklerini belirten Olcayto, şöyle konuştu:

“Türkiye’de uzun süredir gazetecilik mesleği, yoğun bir baskı altında. En yenisi dün yaşadık. Türkiye tarihinde sosyal medya üzerindeki en kapsamlı erişim engelleme kararı sonucunda Twitter, Facebook ve Youtube'a erişim engellendi. Twitter hesaplarına el konuldu. İnternet toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Sosyal medyaya erişime engellenmesi, halkın bilgi edinmesi engelliyor. Önümüzde seçim var. Seçim öncesi ne olur, ne biter diye herkesin kafası karışık. Yandaş gazetelerin başlıklarına baktığınızda, inanılmaz başlıklar, yalanlar var. Halkı tahrik eden bu başlıkları nasıl buluyorlar? Biz her zaman birlik ve beraberliği vurguluyoruz. Ancak her gün nefret tohumları ekiliyor. Böyle bir ortamdayız.”

Nuh Köklü’nün öldürülmesine değinen Olcayto, “İstanbul Kadıköy’de Şubat ayında kar topu oynarken dükkanının camını kırdığını gerekçe gösterilerek esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülen Nuh Köklü, gazeteci arkadaşımızdı. Öldürülen Gazeteciler Listesi’ne onun da adını ekleme kararı aldık. Nuh Köklü’yü son basın şehidi olarak ekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.