"Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez" sözlerine ilişkin olarak Türkiye Barolar Birliği (TBB), TRT hakkında yaptırım uygulanması talebiyle RTÜK'e başvurdu.

TRT'de kadınları hedef alan sözlerin sahibi olan konuk Ömer Tuğrul İnançer'in ifadelerinin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un Yayın Hizmeti İlkeleri başlıklı 8. maddesine açıkça aykırılık teşkil etmekte olduğunu belirten Türkiye Barolar Birliği başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Program konuğunun ifadeleri bir bütün olarak incelendiğinde; hamile kadınların sokağa çıkmalarının, topluma karışmalarının terbiyeye uygun olmadığı hatta terbiyesizlik olarak değerlendirilmesinin cinsiyet farkı gözeterek, toplumda bu durumda olanlara karşı düşmanlığa neden olacak biçimde nefret duyguları yaratacak nitelik ve ağırlıkta olduğu görülmektedir. Cinsiyet farkı gözeterek toplumu düşmanlığa neden olacak şekilde nefret duyguları yaratmama, insan-kadın onuruna aykırı biçimde kadınları küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadelerde bulunmama, kadınları cinsiyetlerinden ve bu cinsiyete özgü doğurganlık yeteneklerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutmama, dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşerek kadınlara yönelik baskıları teşvik etmeme, artmasına olanak vermeme ilkelerine, yükümlülüklerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Program konuğunun hamile kadınların sokağa çıkmaması yönündeki bilimsel temelden uzak, sağlık açısından da çok sakıncalı önermesini desteklemek için estetik kaygıları öne sürmesi de ayrıca değerlendirilmesi gerekli bir husus olup program sunucusunun konuğun ifadelerini destekler mahiyette konuşması, mimik ve jestlerde bulunması da şikayetimize konu programın alıntılanan ilkelerden ne kadar uzak ve sorumsuzca yapıldığının göstergesidir."

Bu nedenlerden dolayı şikayette bulunduklarını belirten Türkiye Barolar Birliği, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un Yayın Hizmeti İlkeleri başlıklı 8. maddesi ile İdari Yaptırımlar başlıklı 32. maddesi uyarınca programın yayınlandığı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 1. Kanalına idari yaptırım talebinde bulundu. (Medyatava)