İmralı tutanaklarını yayınlayan Milliyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Fikret Bila'nın tutanaklardan iki ismin 'konuyla ilgili olmadıkları' gerekçesiyle çıkarıldığını açıklaması medyada polemik yarattı.

Taraf gazetesi, bu açıklama üzerine Milliyet'i zorlayacak bir soruyu gündeme getiriyor ve o iki isim ayıklanırken, konuyla ilgilisi bulunmayan bazı isimlerin neden tutanaklardan çıkarılmadığını soruyor.

DERYA SAZAK VE FİKRET BİLA TARAF'I CEVAPSIZ BIRAKTI

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila, gazetesinde yayımlanan "İmralı tutanakları” metninde geçen isimlerde bir değişiklik yapılıp yapılmadığıyla ilgili olarak, "Konuyla ilgili olmayan bazı isimler geçiyordu. Bunlar Yazıişleri tarafından uygun görülmedi ve ayıklandı” dedi.

Taraf gazetesinde yer alan haberde ise, tutanakta yer alan Taraf yazarları Mehmet Baransu ve Emre Uslu ile işadamı Osman Kavala ve milletvekili Mehmet Metiner’in isimlerine neden aynı hassasiyetin gösterilmediği Milliyet Yayın Yönetmeni Derya Sazak'a telefonla soruldu. Haberde Sazak'ın açıklama yapmak istemediği söylenirken, Fikret Bila'nın ise Taraf ’a geri dönmediği belirtildi.

BİLA NE DEMİŞTİ?

CNN Türk’te yayınlanan Parametre programına konuk olan Fikret Bila, kamuoyunda tartışılan "İmralı tutanaklarında bazı isimlerin ve orijinal metnin değiştirildiği” iddiasıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:

"Bize gelen metinde bizler tarafından herhangi bir oynama yapılmadı. Metin orijinal şekliyle, metin olarak geldi. Elektronik posta da söz konusu değil. Bizim "yayımlamadığımız kısım” dediğimiz çok küçük bazı notlardır. Bunlarda, konuyla ilgili olmayan bazı isimler geçiyordu. Bunlar yazıişleri tarafından uygun görülmedi ve ayıklandı. Yani bu söylediğim notlar bir paragrafı ya bulur ya bulmaz. Belki o kadar da olmayabilir. Yani biz metnin hemen hemen tamamını yayınladık diyebiliriz.”

"Dediğim gibi konuyla ilgisiz 1-2 isim geçiyordu, bir sohbet kısmı vardı, onu Yazıişleri ayıkladı. Yani özel hayata müdahale olmasın manasında. Onun dışında siyasi içerik, diyalog, görüş, sohbet olarak yayınlamadığımız bir kısmı yok. Bize gelen metin bu kadardı. Bize gelen metin, anlaşıldığı gibi tutulan notlardan oluşuyor. Aslında görüşme çok daha uzun ve görüşmenin tamamı da devlet tarafından kayıt altına alınmış durumda. Yani o kayıtla kıyaslandığında bunun küçük bir kısmı olduğu veya tamamını kapsamadığını söyleyebilirim.”

BİLA: 'METİN ÜZERİNDE OYNAMA YAPMADIK'

Parametre programının sunucusu Ebru Baki’nin "isim değişikliği” iddiasını tekrar hatırlatması üzerine Bila, "Böyle bir gazetecilik olmaz, biz metin üzerinde herhangi bir oynama yapmadık. Sadece çok küçük bir kısmı, küçük bir diyaloğu koymadık. Yazıişleri konuyla alakasını ve haber değeri görmedi. Öcalan’la görüşmeyle ilgisi olmayan bir sohbet vardı, Yazı İşleri onları koymayı uygun görmedi” dedi.

Bila, Milliyet yazarlarının isminin tutanaktan çıkarılıp çıkarılmadığı yönündeki sorusunu ise açıklığa kavuşturmadı.