Taraf gazetesinde, Balyoz sanığı Korgeneral Güler'in, 1972'deki THKP-C davasında sanık olduğu ileri sürülmüştü. Daha sonra da TBKP’li olup raporlar yazdığı...

Bütün bunlar için MİT’in 2 belgesi delil olarak sunulmuş, bu MİT belgelerinin gerçek olup olmadığı araştırılmadan, haber sansasyonel bir şekilde ‘Yodaş General’ başlığı ile manşetten verilmişti.

Bu belgelerden TBKP ile ilgili olanın gerçek olmadığı ortaya çıkarılmış, Taraf bunun üzerine özür dilemek yerine diğer iddia üzerinden yayınlarına devam etmişti.

BİA’dan Ayça Söylemez'in haberine göre ise, Güler THKP-C sanığı da değil.

Taraf gazetesinde Korgeneral Ziya Güler'in, 1972'deki Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) davasında yargılandığı ileri sürüldü, ancak Güler'in, 380 sanıklı davanın sanıklarından biri olduğu doğru değil.

Taraf'ta, 29 Temmuz'da yayınlanan "Yoldaş General" ve dün (1 Ağustos) yayınlanan "Genelkurmay'ın Yoldaş Generali" başlıklı Mehmet Baransu haberlerinde, Balyoz davasında yargılanan ve Hasdal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Güler'in 1972'deki THKP-C davasında yargılandığı ileri sürüldü.

Haber, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporlarına ve 1980 öncesi Genelkurmay Başkanlığı'nın yayınladığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki Marksist-Leninist yapılanmayı anlattığı "Ders Alalım" isimli kitaba dayandırıldı. MİT raporlarının da Ergenekon soruşturmasında yer aldığı açıklandı.

Ancak, davanın 28 Şubat 1973 tarihli iddianamesinin yeniden basımı olan "THKP-C Davası-İddianame"* başlıklı kitapta da Güler'in adı, 380 sanık arasında yer almıyor. (* "THKP-C Davası İddianame", V Yayınları, Mart 1988.)

Tutanakta da adı yok

Ayrıca, Ders Alalım isimli kitapta, THKP-C davasında da yargılanan Hava Harp Okulu öğrencisi Cevat Taşıran'ın, Güler'in adını "örgüt üyeleri" arasında saydığı öne sürülüyor.

Ancak THKP-C davası belgeleri arasında, Taşıran'ın ifadesinin yer aldığı kısımda da Güler'in adı geçmiyor.

Kitapta, Taşıran'ın ifadesinin olduğu bölümde Sezai Yavaş, Cafer Çullu, Kemal Özkan, Cihat Sevim, Yarullah Çalış, Vural İşözen, Cevat Taşıran ve Nadir Yavuz'un adları geçiyor ancak Güler'den söz edilmiyor.

DİĞER İDDİA DA ASILSIZ ÇIKMIŞTI

Taraf gazetesinde yer alan bir diğer iddianın yanlış olduğu da Demokrat Haber tarafından Aziz Çelik’in bilgilerine dayalı olarak yazılmıştı.

Konuyu araştıran Medya Etiği Platformu (MEP), Feridun Gürgöz’e ulaştı ve doğruyu öğrendi.

Eski bir Türkiye Komünist Partili (TKP) olan Gürgöz, haberlerin ayrıntılarını ilk defa MEP aradığı zaman öğrendiğini söyledi ve şöyle dedi: 

“Doğru olan şey, ‘Ziya Güler’ ismini TBKP Merkez Komite üyesi ve Federal Almanya Yöre Sekreteri olarak partide kullanmış olmam. Bunu da kitapta yazmıştım.”

Bu arada belirtelim TÜSTAV yani Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı, Gürgöz’ün “Saat Geri Dönmüyor” isimli anı kitabını “Sarı Defterler Serisi’nden Nisan 2007 tarihinde yayımladı. Gürgöz kitapta parti ismi olarak “Ziya Güler” adını kullandığını yazdı.

Gürgöz ayrıca diyor ki, “Taraf gazetesi yazarı Nabi Yağcı da keşke köşe yazısını yazmadan önce TÜSTAV’ın tayfalarına Ziya Güler kimdir diye sorsaydı, cevabını alırdı. ‘Bilmiyorum’ diye kestirip atmak yeter mi?”

Taraf’ın tartışma yaratan “Yoldaş General” manşetindeki Ziya Güler MEP’e, o belgeyi yazdığını doğruladı. Ama: TBKP’li Güler’in Taraf’ın sözünü ettiği generalle ilgisi yok.

Feridun Gürgöz: “TBKP Politbüro’suna Ziya Güler imzasıyla yazılan ve Taraf gazetesinde çıkan belge benim değerlendirmem” diyor. Ama Gürgöz, ‘Ziya Güler’ ismini Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) Merkez Komite üyesi ve Federal Almanya Yöre Sekreteri olarak partide kullanmış.

DEMOKRAT HABER