Gazeteci yazar Taha Akyol, Atatürk'ün "Kapitalizm karşıtı değil, liberal" olduğunu söyledi. Akyol ayrıca Atatürk’ün antiemperyalist olduğu görüşünün 1960’larda solcular tarafından icat edildiği görüşünü dile getirdi.

 

Akyol, antiemperyalizm kavramının Türkiye’yi dünyaya kapatan, 3. Dünyaya götüren bir anlam içerdiğini düşündüğünü ifade etti.

 

Kendi milliyetçilik anlayışını anlatan Akyol, Türkiye’nin NATO’ya devam etmesi, AB’ye girmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

 

Akyol, milli irade kavramının Türkiye’de liberalizmin gecikmesinden kaynaklanan bir kavram olduğunu belirtti.

 

“Ama Hangi Atatürk” kitabının da yazarı olan Akyol, Enver Aysever’in Atatürkçü müsünüz? sorusuna şöyle cevap verdi.

 

“Ben Atatürk’e devletin kurucusu milli mücadelenin lideri olarak büyük saygı duyarım. Ama Atatürk böyle düşünüyor, öyleyse ben de böyle düşünüyorum anlamına gelen Atatürkçülük, Kemalizm, Atatürkçü düşünce sistemi, sosyoloji okumuş, düşünce tarihi okumuş, siyaset felsefesi okumuş birisi olarak böyle bir şeyi kabul edemem” dedi.

 

"ATATÜRK KAPİTALİZM KARŞITI DEĞİL LİBERALDİ"

Atatürk’ün kapitalizm karşıtı olmadığını, liberal olduğunu söyleyen Akyol, Atatürk’ün Türkiye’de sermayenin, piyasa ekonomisinin gelişmesine çalıştığını söyledi.

 

Akyol programda ayrıca “Atatürk’ün emperyalizm tarifinde bir ülkenin askeri olarak başka bir ülkeyi işgali vardır. Atatürk’ün tarif ettiği anlamda emperyalizm Lozan’da ülkenin kurtuluşu sağlanıp imzalar atıldığında bitmiştir. Ondan sonra Atatürk’ün emperyalizm diye bir problemi yoktur, konuşması da yoktur” dedi.

 

Taha Akyol Atatürk’ün antiemperyalist olduğu görüşünün 1960’larda solcular tarafından icat edildiğini söyledi.

 

“Atatürk dönemindeki Atatürkçüler o dönemdeki Atatürk’ün kendisinin fikirlerini inanmış olan insanlardır. Yaratılmış değildir. Kemalizm kavramı Atatürk döneminde vardır. Hatta Kemalizm olarak bizzat Atatürk’ün yazdığı programda kendi el yazısıyla Kemalizm olarak ifade edilmiştir CHP programında. Bu solcu Sultan Galiyevci, batı karşıtı tırnak içinde antiemperyalist Atatürk’ün bina edilmesi inşa edilmesi ya da icat edilmesi 1960 solcuların eseridir”

 

Akyol, gündemdeki konulara ilişkin olarak Alevilerin cami mi cem evi mi şeklindeki sorularla ikilem karşısında bırakılmalarını siyasetin ayıbı olarak gördüğünü belirtti. (Cnnturk.com)