SETA tarafından yayınlanan “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı rapor gazetecilerin tepkisini çekti.

“Raporda ele alınan medya kuruluşları kuruluşundan bugüne incelenirken mecraların Türkiye için kritik olaylardaki tavrı da ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışan profili incelenerek uluslararası medya kuruluşların çalışanlarının geçmişte hangi mecralarda görev yaptığı ağ analizleriyle ortaya konulmuştur” sunumuyla paylaşılan rapor çok sayıda gazetecinin geçmişte ve bugün çalıştıkları medya kuruluşlarını ve habercilik faaliyetlerini listeledi.  Ayrıca bir çok gazetecinin haberleri, paylaşmaları da raporda yer aldı. SETA’nın bu raporu çok sayıda gazetecinin tepkisini çekti ve ‘fişleme’ yorumlarında bulunmasına neden oldu.

Gazeteci Candan Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “SETA’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporundan bir örnek daha: Nevzat Çiçek, Twitter hesabından Necmettin Erbakan, Ahmet Kaya gibi toplumun farklı kesimlerini temsil eden kişiler için başsağlığı dilekleri iletmiştir” ifadelerini kullanırken Nevşin Mengü de, “Bu ülke ne andıçlar ne fişlemeler gördü. Bu dönemde işini yapıp fişlenmeyen kaldı mı?” dedi.

ULUSLARARASI MEDYAYA ÖNERİLER

Raporda ayrıca uluslararası medya kuruluşları hedef alınarak, “Türkiye’de yayın yapan yabancı medya organlarının tamamına yakını tek sesli bir profil çizmektedir. Medya organlarının ilan ettikleri yayın ilkeleri doğrultusunda tarafsız ve çok sesli bir haber aktarım dili geliştirmeleri gerekmektedir. Bu hususta Türkiye’ye mahsus öz denetim mekanizmalarını geliştirmeleri faydalı olacaktır” ifadeleri yer aldı.

ÇGD’DEN GAZETECİLERE DAVA AÇIN ÇAĞRISI

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), gazetecileri “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak nitelendirilen SETA raporuna karşı hukuki haklarını kullanmaya davet etti.

ÇGD’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır” denildi.

Söz konusu raporun “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, “Bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyoruz, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.

BASIN İŞ: GAZETECİLİK YAPMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

DİSK Basın İş’in sosyal medya hesabında yapılan açıklamada da, “Kimi zaman üniforma giydiler, kimi zaman sivil kıyafetler, Andıç hazırlamaktan, gazeteciler fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Bizler de gazetecilik yapmaktan, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siz ‘uluslararası basının Türkiye’deki uzantıları’nı yazın, Bizler de Uluslararası Sermayenin Türkiye’deki uzantılarını yazacağız. Gerçekleri öğrenmek isteyenlere, hapisteki meslektaşlarımıza sözümüz olsun. SETA tarafından hazırlanan ‘raporda’ adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek olumsuzluktan, raporu hazırlayan, talimat veren ve yayına sunanlar sorumludur.”

Kaynak: Gazete Duvar