Kürt sorununda çözüm arayışlarını yorumlayan Ruşen Çakır "İmralı görüşmelerinin ana sponsoru ABD" diyerek çarpıcı bir tespitte bulundu.

SKY Turk 360 ekranlarında konuşan Vatan yazarı Ruşen Çakır, İmralı görüşmeleri ve Kürt sorunundaki çözüm arayışlarını yorumladı.

BAŞBAKAN DA PKK DE BÜYÜK RİSK ALIYOR

"İki taraf da risk alıyor bu süreçte. Ancak iki taraf da büyük kazanımlar da edinebilir sonuçta. Türkiye bu sorunu çözmezse bu sorun bu konjonktür Türkiye'yi çözer. Başbakan risk alıyor ama Kürt sorununu çözmüş bir siyasetçi olarak tarihe geçebilir. Tarihe risk alarak geçebilirsiniz. Türkiye artık bu sorunu daha fazla halının altına süpüremez. Ama karşı taraf da yani PKK da aynı şekilde çok risk alıyor."

PKK'NİN ÜZERİNDE "SAVAŞA DEVAM ET" TELKİNİ VAR

"Bir bölgedesin ve değişik dönemlerde bir yığın değişik sponsorun var. Birden onların hepsine sırtını dönüyorsun. O sponsorlar seni niye destekliyor? Savaş diye destek veriyor. Ben artık savaşmayacağım dediğinde o insanlar ne diyecek. "Biz seni bunca yıl boşuna mı destekledik? Devam et diyecekler, savaş" diyecekler. PKK'nın üzerinde çok büyük bir savaşa devam et telkini var. Çünkü bu biterse Türkiye'nin bölgedeki gücü ve etkinliği çok değişecek."

MEDYA KÜRTLER ADINA DA YAYIN YAPABİLMELİ

Sürecin hassasiyeti açısından iki tarafın da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Çakır, medyanın artık taraf olmaktan çıkması gerektiğini söyledi. Medyada Kürt kimliğine sahip insanların yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Ruşen Çakır, "Bu eşitsizliği gidermemiz gerekiyor. Basındaki Türkleri çıkarıp Kürtleri alamayacağımıza göre, Türk medyasının iki tarafın da hassasiyetlerini gözeterek bu boşluğu doldurması, etnik olarak kör olması gerekir" dedi.

ANA SPONSOR ABD

Programın sunucusu Korcan Karar'ın Oslo sürecinin arkasında İngiltere'nin olduğunu hatırlatması ve İmralı sürecinin arkasında kim var diye sorması üzerine söz alan Ruşen Çakır "Benim gördüğüm kadarıyla İmralı görüşmelerinin ana sponsoru ABD. Çünkü ABD'nin Türkiye'ye ve Irak Kürtlerine çok ihtiyacı var. Yeni bölgesel dizaynlarda Türkiye öneli bir role sahip. O nedenle ABD'nin bu süreçte birinci derecede çıkarı ve dahli var diye düşünüyorum" diyerek çarpıcı bir tespitte bulundu. (gazeteciler.com)