Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kaçkar TV'de yayınlanan Atatürk belgeselinde, elinde sigara görüntüsü olması nedeniyle verilen cezaya gelen tepkiler nedeniyle bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun maddeleri hatırlatılarak, televizyonda yayınlanan programlarda tütün ürünlerinin kullanılmayacağı söylendi.

Kaçkar TV'de 1 Haziran 2013 tarihinde yayınlanan “Cumhuriyet” isimli belgeselde ise Atatürk’ün sigara içerken kaydedilmiş görüntülerinin olduğuna işaret edilerek, sigaraya hiçbir gizleme tekniği kullanılmadığı ve açık olarak ekrana getirildiği söylendi.

RTÜK açıklamasında, kanala uygulanan müeyyidenin kanun hükümlerine dayandığı belirtildi, Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsına ve liderliğine yönelik bir durumun söz konusu olmadığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "Üst Kurulun bütün kararları gibi söz konusu kararının da yargı denetimine açık olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görülmektedir," diye de eklendi.