RTÜK Başkanı Davut Dursun, RTÜK'ün düzenlediği, senarist ve yapımcı Gani Müjde'nin katıldığı ''Medya ve Mizah'' konulu konferans öncesinde yaptığı konuşmada, RTÜK'ün, ''The Simpsons''a yönelik son müeyyidesine ilişkin tartışmalara değindi.

Dursun, çizgi filme ceza vermediklerini belirterek, ''İlgili kuruma müeyyide uygulamamız, RTÜK'ün Tanrı'yı koruma refleksinden kaynaklanan bir şey değil. Küçükleri korumaya yönelik bir müeyyide uygulanmıştır'' dedi.

Konuyla ilgili hazırlanan raporda manevi değerlerden bahsedildiğini ancak Üst Kurulun, boğaz kesme, parçalara ayrılma, öldürmeye teşvik etme gibi hususlar nedeniyle çocukların olumsuz etkileneceği varsayımından hareket ettiğini vurguladı.

"SİMPSONLARA CEZA VERMEDİK, YAYINLAYAN KURULUŞA MÜEYYİDE UYGULUYORUZ"

''Bizim korumak istediğimiz çocuklardı. Bu çerçevede müeyyide uygulanmıştır'' diyen Dursun, şunları kaydetti:

''RTÜK olarak Simpsonlara ceza vermiş değiliz. Bunu yayınlayan kuruluşa müeyyide uyguluyoruz. İlgili kuruma müeyyide uygulamamız RTÜK'ün Tanrı'yı koruma refleksinden kaynaklanan bir şey değil. Küçükleri korumaya yönelik bir müeyyide uygulanmıştır. Zira söz konusu yayın öldürülme, kan, cinayet öldürmeye teşvikten, bir mizah çerçevesinde söylenmiş olsa bile, çocukların izleyebileceği bir saatte çocukların üzerinde olumsuz etkide bulunacağı kaygısından hareket edilmiştir.''

GANİ MÜJDE "RTÜK'E MİNNETARIM" DEDİ

Gani Müjde de yaklaşık 20 yıldır televizyon sektöründe olduğunu ancak birkaç uyarı hariç hiçbir programının para cezası almadığını belirterek RTÜK'e minnettar olduğunu söyledi.

Müjde, programlarını 8 ve 11 yaşlarındaki iki çocuğunu düşünerek, onların tepkilerini değerlendirerek yaptığını dile getirerek, ''Benim RTÜK'çülerim yanımda'' dedi.

"ÖZAL DÖNEMİNDEKİ SİYAHİ MİZAHA YER VERİLSİN"

Yapımlarında evrensel ölçütleri kullandığını vurgulayan Müjde, çocukların kan ve şiddetten etkilenmesi nedeniyle RTÜK'ün kanlı görüntülerin buzlanması uygulamasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Gani Müjde, en rahat merhum cumhurbaşkanlarından Turgut Özal döneminde yapılan siyasi mizaha televizyonlarda daha çok yer verilmesini istedi. (medyatava)