RTÜK, Fox Tv’de yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ isimli haber programında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ve eşi hakkındaki iddia nedeniyle kanala idari para cezası kesti.

Küçükkaya 16 Ekim tarihli programında, “Ankara’daki haber kaynaklarımdan aldım” diyerek bir bakanın ‘ByLock’ çıkan eşinden boşandığını öne sürmüştü.

Haberin ardından söz konusu bakanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya olduğu iddiası sosyal medyada dolaşmaya başlamış, Kaya saatler sonra iddiayı Twitter üzerinden yalanlamıştı. Bir yalanlamada da emniyetten gelmişti.

Sabah gazetesi Küçükkaya hakkkında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama’ ve ‘basın yoluyla kamu görevlisine hakaret’ suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını yazmış,  dün Küçükkaya’nın dün ifadesi alınmıştı.

RTÜK dünkü toplantısında ‘güncel programlarda soruşturulması mümkün olan hususlar araştırılmaksızın, insan onurunu zedeleyici ve aileyi sarsıcı programlara ağır yaptırımlar uygulanması’nı kararlaştırdı.

Bu bağlamda Küçükkaya’nın ‘bilgi ve belgeye dayanmadan ve araştırma yapmaksızın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile ilgili iftira içeren haber ve yorumlara yer verdiği’ hükmedildi.

Bu nedenle kanala tavandan müeyyide uygulanmasına karar verildi.

Karar Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’inci maddesine dayandırıldı: “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır. Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz. Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez. Görüntülerin, arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.”