Seda Sayan'ın 'katil koca'yı ekrana çıkarması karşısında sadece inceleme başlatmakla yetinen Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), Oscar Ödüllü Piyanist filmini sakıncalı buldu. RTÜK, Özgür Gün TV'ye, Yahudi Soykırımı'nı anlatan ve şiddet sahneleri içeren filmde 'koruyucu sembol kullanmadığı' gerekçesiyle uyarı cezası verdi. Özgür Gün TV, Diyarbakır'dan yayın yapıyor.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporda konuya ilişkin olarak şu tespit yapıldı:

‘KORUYUCU SEMBOL KULLANMADI’

“Özgür Gün TV logosuyla yayın yapan kuruluşun bu yayınıyla, 6112 sayılı Yasa’nın Yayın Hizmet İlkeleri başlığı altında yer alan 8. maddesinin 2. fıkrasında ifadesini bulan, ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz’ hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”

OY ÇOKLUĞUYLA CEZA VERİLDİ

Üst Kurul, uzmanların hazırladığı raporu masaya yatırdı. Tartışmaların ardından yapılan oylama sonucunda filmi yayınlayan kanalın uyarılmasına karar verildi. Karar, Üst Kurul’a CHP, MHP ve HDP kontenjanlarından seçilen 4 üyenin itirazlarına karşın, AKP kontenjanından seçilen 5 üyenin oylarıyla, oy çokluğuyla alındı.

"DÜNYA DALGA GEÇECEK"

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç kararla ilgili olarak Hürriyet'e konuştu ve tepkisini şöyle dile getirdi: "Dünya dalga geçecek. Ödül almış, dünyada milyonlarca insanın izlediği, Türkiye'de de televizyonlarda onlarca kez gösterilmiş bir filme bugün ceza verilmesi kadar gülünç bir şey olamaz."

PİYANİST

Usta yönetmen Roman Polanski'nin 2002 tarihli filmi, 2'inci Dünya Savaşı'nda Polonya'daki Nazi işgali sırasında Alman bir subayın yardımıyla hayatta kalmayı başaran Wladslaw Szpilman isimli bir piyanistin öyküsünü anlatıyor.