Roman Hakları Forumu (ROMFO), AKP yanlısı Takvim gazetesinde dün çıkan “Bebek için son çağrı” başlıklı haberinde Romanlara yönelik ırkçılık ve nefret söylemi olduğunu belirterek Romanlardan ve Bebeklilerden özür dilenmesini talep etti.

İmzası olmayan söz konusu haberde  “Bebek, Romanlar tarafından istila edildi... Sosyal medyada örgütlenen Bebek halkı, sosyeteye mesaj gönderdi: Tatilinizi yarıda kesin ve gelin... Bebek elden gidiyor.... “ deniyor. Bebek sahilinde denize giren Roman kadının fotoğrafına konuşma baloncuğu yapılarak “Abe çekil ordan. Bebek sahili artık bizim kız” cümlesi konmuş.

Bianet'teki habere göre, ROMFO yaptığı açıklamada, haberde iddia edildiğinin aksine Romanları Bebek’te görmek istemeyen herhangi bir kurum, şahıs ya da sosyal medyada bunu örgütleyen herhangi bir kampanya olmadığını belirtti.

ROMFO şunları belirtti:

“Romanları aşağılayan ayrıştıran bu haberde hiçbir kamu yararı yok. Sadece Romanlara yönelik önyargıyı derinleştiriyor ve Bebek semtinde yaşayanları da bunun sorumluları olarak ilan ediyor. Bu uyduruk haber nefreti körüklemekten kışkırtmaktan başka bir işe yaramaz.

"Bu haberi yapanların içlerindeki derin ırkçılığı Bebek halkı ile Romanları karşı karşıya getirerek ortaya çıkartmak istediklerinin farkındayız.

"Biz Romanlar olarak biliyoruz ki Bebek’te yaşayanlarla aramızda ekonomik olarak derin uçurumlar var ama Balat sahilindeki denizin rengi ile Bebek sahilindeki denizin rengi de aynı hem Romanlar hem de Bebek’te yaşayanlar için.

"Takvim gazetesi sorumluları; lütfen bu ırkçılık ve nefret kokan haberinizle ilgili Romanlar ve sizin deyiminizle “Sosyete Bebekliler”den özür dileyin.”