Mahkeme kararı: Roj TV yayını sürecek


Kopenhag Şehir Mahkemesi, Kürt televizyonunu PKK lehine propaganda yapmakla suçlarken, Roj TV’nin lisansını iptal etmedi.


Kopenhag Şehir Mahkemesi, 15 Ağustos’ta başlayan Roj TV davası hakkındaki kararını bugün açıkladı. PKK lehine propaganda yapmaktan suçlu bulan mahkeme, Roj TV’nin lisansını iptal etmedi ve para cezası verdi.

Eylül 2010’da açılan ve 15 Ağustos’ta başlayan Roj TV davasında karar açıklandı. Davanın duruşmaları 14 Aralık’ta sonuçlanmıştı. Kopenhag Şehir Mahkemesi, Dünya Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta Roj TV kararını açıkladı. Mahkeme Roj TV’yi PKK lehine propaganda yapmaktan suçlu bulurken, kapatılması yönündeki talebi reddetti. Mahkeme, kararında televizyon lisansının iptali ve televizyona ait 20 milyon euroluk mal varlığına el konulmasının yasal bir temeli olmadığına hükmetti.

5 MİLYON KRON PARA CEZASI

Mahkeme ayrıca Roj TV A/S ile Mezopotamya Broadcasting A/S şirketlerine ayrı ayrı, Danimarka anti terör yasasını ihlal etmekten dolayı, her günü 65 bin kron olmak üzere 40 günlük para cezası verdi. Bu da toplamda 5 milyon 200 bin Danimarka kronu yapıyor, diğer bir ifadeyle 699 bin 339 euro.

Kararın açıklandığı sırada Şehir Mahkemesi önünde çadır kurulmuştu. Eylemde “Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasının bedelini neden Kürt halkı ödesin?” yazılı dövizler dikkat çekti. Kararı izlemek için Almanya’dan da ROJ TV izleyicileri Kopenhag’a gelirken, Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sgordsoon ve insan hakları savunucusu Kjeld Oujear da davayı izleyenler arasındaydı. Mahkemenin kararı, dayanışma eyleminde bulunanlar arasında büyük sevinç yarattı.

BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Davayı yakından izleyen Danimarka basını, kararı da mahkeme önünde canlı olarak duyurdu. DR 1, TV 2 gibi kanallar eylemcilerin kurduğu çadır önünde yayın yaptı. Uluslar arası basın da davayı izledi. Sadece Almanya’da yayın yapan NDR televizyonunun mahkeme salonunda çekim yapmasına izin verilmesi dikkat çekti. NDR’in yayınına izin verilmesi Almanya’da devam eden dava sürecinde izlenecek tutumla ilgili olduğu yorumu yapıldı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Savunma avukatı Björn Elmquist, mahkeme sürecinin işleyeceğini belirtirken, iddia makamının kararı temyize götürme hakkı olduğunu ifade etti. Savunma avukatlarının da para cezasına karşı 14 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Roj TV yetkilileri de, mahkemenin kararına ilişkin nasıl bir yol izleyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını bildirdi. Roj TV, yayınları hakkında verilen hükmün doğru olmadığı tepkisinde bulundu ancak “karara saygılı” olduklarını ifade etti.

Davayı izleyen Danimarka Türk Elçisi Berki Dibek, karardan hemen sonra basın toplantısı düzenleyerek, kararın anlaşılmaz olduğunu savundu. Dibek, Danimarka Radyo ve Televizyon Konseyi’ne Roj TV lisansını iptal etme çağrısında bulundu. (ANF)